MLADI MUŠKARAC TEŠKO OBOLIO OD COVIDA / Markotić otkrila: 'Stavljen je jučer na respirator, već danas na ECMO, od rizičnih faktora jedino je bio pretio'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Alemka Markotić smatra da usporedba širenja delta soja s vodenim kozicama vjerojatno može stajati

30.7.2021.
11:55
Davorin Visnjic/PIXSELL
Play logo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite osvrnula se na informaciju koja se proširila svjetskim medijima, kako je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ocijenio da se koronavirus širi poput vodenih kozica.

"Poznato je da se delta puno brže širi od alfe, a alfa se brže širila od primarne varijante. Sad već više od sigurno 80 posto infekcija je delta varijanta. Usporedba s vodenim kozicama vjerojatno može stajati. Potrebno je reći da nisam vidjela studije javljaju li se posebni simptomi kod delte. Nema nekih specifičnih simptoma koji bi bili usmjereni baš prema toj varijanti. To još uvijek nije zapravo dokument.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'TREBAMO EKSTREMNE MJERE!' /

Procurio novi dokument - delta soj virusa širi se jednakom lakoćom kao vodene kozice i uzrokuje teže simptome

Image
'TREBAMO EKSTREMNE MJERE!' /

Procurio novi dokument - delta soj virusa širi se jednakom lakoćom kao vodene kozice i uzrokuje teže simptome

Delta varijanta se pojavila prije nekoliko mjeseci i potrebno je još vremena da se dođe do zaključka da cijepljeni mogu oboljeti od delta soja. Čovjek koji je cijepljen štiti sebe i dalje u nosu može imati virus, no taj virus ne bi imao prostora za širenje da smo svi cijepljeni. Stoga je cijela međunarodna zajednica oprezna i maske i epidemiološke mjere ostaju", poručila je Markotić.

Opisala je i jedan primjer mlade osobe koja je hospitalizirana zbog covida. "Imamo mladog čovjeka koji je dovezen prije nekoliko dana. Stavljen je jučer na respirator, već danas na ECMO, od rizičnih faktora jedino je bio pretio", opisala je Markotić i upozorila: "Potrebno je reći da će 10 do 20 posto hospitaliziranih teže oboljeti."

Play logo

Na širenje virusa, pogotovo delta soja, osvrnuo se i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi koji nisu preboljeli i koji čekaju će se prije ili kasnije zaraziti. Jedan dio će završiti u bolnicama, a jedan dio će umrijeti. Ako se svi ne zaštitimo, virus će trajati. Neki razmišljaju o trećoj dozi, neki o modificiranom cjepivom. Moram reći da većina razmišlja o pametnoj upotrebi covid potvrda, a ne o uvođenju obaveznog cijepljena, no i sve druge mogućnosti su otvorene", poručio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo