BIJESNA REAKCIJA UDRUGE

MARKIĆ NAPALA IZVJESTITELJA UN-a: ‘Tendenciozan je, neprofesionalan, djeluje izvan svoje funkcije i ne poštuje nas’

Udruga ‘U ime obitelji’ reagirala je na izjave koje je u nedavnom posjetu Hrvatskoj dao posebni izvjestitelj UN-a za pravo na zdravlje, Dainius Pūras.

Podsjetimo, Puras je ocijenio, nakon devetodnevnog posjeta Hrvatskoj i razgovara s predstavnicima vlasti, međunarodnih organizacija i civilnih udruga te posjete brojnim ustanovama, da su na području prava na seksualno i reproduktivno zdravlje neki donositelji odluka u Hrvatskoj podložni utjecaju sve većeg broja organizacija povezanih s Crkvom, koje se protive ustaljenim instrumentima i mehanizmima promicanja i zaštite seksualnih i reproduktivnih prava žena.

UN UPOZORAVA HRVATSKU: Regresivne mjere o abortusu i kontracepciji graniče s kršenjem ljudskih prava!

“Ne samo da su prošlogodišnje preporuke Odbora za provedbu Konvencije UN-a o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena primjenjive i danas, već se čini da je došlo do novih pokušaja provedbe regresivnih mjera, uključujući i nedavno uvođenje nove definicije braka u Ustav, te skoro donošenje odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o pobačaju iz 1978. godine. Provedba tog zakona već je suočena s nekim izazovima, poput uskraćivanja pobačaja u nekim bolnicama zbog prigovora savjesti”, rekao je Puras na konferenciji za novinare u Uredu UNICEF-a za Hrvatsku.

U ime obitelji: ‘Puras pristrano nameće određene vrijednosne obrasce’

‘U ime obitelji’ izražava nezadovoljstvo zbog Purasovih izjava, a njegovo djelovanje prilikom posjeta Hratskoj smatraju ‘tendencioznim i neprofesionalnim’. Ističu da je Puras ‘djelovao izvan svoje funkcije, nije poštivao institucije Republike Hrvatske te da je pristrano želio nametati određene vrijednosne obrasce koji nisu u skladu s demokratski izraženom voljom građana Republike Hrvatske’, stoji u priopćenju udruge ‘U ime obitelji’.

Pismo s izrazom nezadovoljstva poslali su na adrese predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora, Bože Petrova, ministra vanjskih i europskih poslova, Davora Ive Stiera, Visokog povjerenika za ljudska prava, Zeida Ra’ada Al Husseina, predsjednika Odbora za ljudska prava UN-a, Choi Kyong-lima, predsjednice Republike Litve, Dalije Grybauskaitė, ministra vanjskih poslova Republike Litve, Linasa Antanasa Linkevičiusa, predsjednika Vlade Republike Litve, Algirdasa Butkevičiusa, predsjednika Parlamenta Republike Litve, Viktorasa Pranckietisa, te litavskoj novinskoj agenciji.

‘Kontracepcija, pobačaj i seksualni odgoj ne spadaju u područje zdravlja’

U pismu predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, iz ‘U ime obitelji’ ističu kako se prilikom posjeta Hrvatskoj Puras ‘mimo mandata i ovlasti’ bavio ocjenama korištenja i dostupnosti kontracepcije i reproduktivnih usluga u Hrvatskoj i seksualnim odgojem’. Poručuju da definicija braka, kontracepcija i pobačaj te spolni odgoj nisu u području zdravlja, pa prema tome niti u području Purasova mandata.

ŽELJKA MARKIĆ USPJELA ODGOVORITI TEK IZ SEDMOG POKUŠAJA: ‘Danas žena koja ide na pobačaj nema informacije’

Udruga poručuje Plenkoviću da je Puras na vrlo tendeciozan i neprofesionalan način djelovao u RH. Dodaju i kako se nije sastao sa svim relevantnim dionicima civilnog društva već samo s uskim krugom, a kao primjer navode da se sastao s protivnicima referenduma o braku, a ne s njegovim zagovarateljima.

‘Puras je obezvrijedio Hrvatsku i njezine institucije’

Ocijenivši referendum o braku kao regresivnu mjeru, Puras je obezvrijedio Republiku Hrvatsku i njezine institucije, a općistandardi zdravstvene zaštite bili su tek u drugom planu njegova posjeta, smatraju iz udruge ‘U ime obitelji’.

‘Želimo naglasiti kako ne prihvaćamo ovakav kulturni imperijalizam kojime se pod krinkom borbe za pravo na zdravlje, mimo volje građana i ne poštujući institucije RH, pokušavaju nametnuti određeni vrijednosni obrasci’, zaključuje se u pismu udruge premijeru Plenkoviću.

Povratak na Net.hr