LEGALNA MULJAŽA OKO PDV-a

MARIĆ NA MUKAMA – UGOSTITELJI GA NASAMARILI POMOĆU RUPE U ZAKONU: ‘Pa muljatori su odmah najavili da će to napraviti’

Domaći ugostitelji burno su reagirali kada im je Vlada odnosno Ministarstvo financija povećalo poreznu stopu s 13 na 25 posto na usluge pripreme hrane i pića, koja je najveća takva u Europi.

No bijes su brzo zatomili i uspjeli pronaći način kako će legalno poslovati i usto izbjeći plaćanje previsokog im PDV-a.

Na suprugu, pa sina, kćer, punicu i ostalu rodbinu

Način je jednostavan: stalno registriranje novih “jednostavnih društava s ograničenom odgovornošću”, obrta, obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava na imena supruge, sina, kćeri, punice…, piše Slobodna Dalmacija. Naime, svaki poduzetnik-početnik oslobođen je plaćanja PDV-a u prvoj godini rada, pa je ta olakšica omogućena kako bi se novopečenim ugostiteljima dao zamah na početku rada iskorištena na posve drugačiji način.

Skupa s time milijarde kuna koje je država planirala utržiti zasad nisu vidljive u podacima Porezne uprave. Kada je u pitanju priprema jela i pića, broj izdanih računa u fiskalizaciji, kao i njihov ukupni iznos, nije onakav kakav se očekivao unatoč rekordnoj turističkoj sezoni. Drugim riječima, mnogi ugostitelji zlorabili su mogućnost početničke poštede od plaćanja PDV-a izigravši zakon.

UGOSTITELJI SHVATILI KAKO IZIGRATI ZAKON I IZBJEĆI PLAĆANJE PDV-a: ‘Reklamiraju iste cijene, a izbjegavaju porez’

Veliki lokali, a nisu u sustavu PDV-a

Tako se, piše Slobodna Dalmacija, čak i na računima poznatih i odlično posjećenih kafića, slastičarnica i barova u svim dijelovima Hrvatske u dnu računa koji gostima izdaju za konzumirano nalazi smiješan podatak kako “subjekt nije u sustavu PDV-a prema čl. 90 st. 2 Zakona o PDV-u, pa PDV nije obračunat”.

“Istina je da su neki mešetari iskoristili mogućnost koju je država dala početnicima, ali mislim da se ozbiljan ugostitelj time ne bavi. Nama je teško poslovati, sve plaćati državi i radnicima, a ‘sezonski’ ugostitelji dođu, poberu vrhnje od zarade, ne plate PDV i nestanu. Ja zapošljavam 18 ljudi, a u tri ljetna mjeseca državi sam platio 40 tisuća eura samo na ime PDV-a i sada bih ja trebao biti cjenovno konkurentan nekom obližnjem fast foodu koji je oslobođen PDV-a?! Kako? To je nelojalna konkurencija, ali, nažalost, zakon im to omogućava i zato ih je svaki dan sve više”, kazao je za Slobodnu Dalmaciju Stipe Knežević, ugostitelj iz Zadra i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.

S LJETNOM SEZONOM NA JADRAN STIGLE 20 POSTO VIŠE CIJENE: ‘Neki ugostitelji dođu, pokupe vrhnje i odu’

Financijski savjetnici ugostiteljima sugerirali ‘muljažu’

A Nenad Šepak, predsjednik Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, konstatira kako je dopušteno sve što nije zabranjeno.

“Osobno sam bio na skupovima na kojima su financijski savjetnici preporučivali obrtnicima da osnuju novu tvrtku i tako se oslobode plaćanja PDV-a u prvoj godini rada. To je zakon dopustio i čemu se sada svi čude. Pa muljatori su odmah nakon uvođenja PDV-a od 25 posto najavljivali kako će to napraviti, a nisu takvi samo među ugostiteljima, nego u svim strukama. Ako se želi, lako je utvrditi tko se doista time služi i zloupotrebljava zakon”, kazao je Šepak.

Dogodine će mnogim ugostiteljima koji su odlučili iskoristiti rupu u zakonu biti još lakše varati državu jer se sadašnji prag ulaska u sustav PDV-a od 230 tisuća kuna, od siječnja iduće godine podiže na 300 tisuća kuna prihoda.

BROJKA KOJA OSTAVLJA BEZ RIJEČI: Evo koliko su građani utajili poreza i što je sve Hrvatska mogla učiniti s tim novcem

Povratak na Net.hr