IDU I NEKRETNINE

MARIĆ POTVRDIO RASPRODAJU: Država prodaje udjele u tvrtkama u kojima je vlasnica manje od 10 posto dionica!

Goran Marić, čovjek za kojeg je osnovano novo ministarstvo u Plenkovićevoj vladi, danas je na Hrvatskom radiju najavio kako se u siječnju iduće godine raspisuju javno natječaji za prodaju udjela u tvrtkama u kojima državni udio manji od 10 posto.

‘Hrvatska ima vlasništvo u 468 tvrtki, od čega u više od 100 njih ima udio manji od jedan posto. Nema nikakvog opravdanog razloga da se to zadržava – ne samo u tvrtkama gdje je vlasništvo ispod jedan posto, već i u onima ispod pet i deset posto. Te tvrtke s malim udjelima u državnom vlasništvu ići će u prodaju putem javnih natječaja odmah nakon Nove Godine. Čudno je da smo dosad lakše prodavali tvrtke u kojima država ima veliki udio, i to ishitreno, dok smo s druge strane zadržavali tvrtke u kojima imamo neznatni udio’, rekao je Marić.

GORAN MARIĆ PRIJE GODINU DANA: ‘Ministarstva izmišljamo radi onih koji žele biti ministri’

I stanovi će na javni natječaj

Marić smatra i kako treba raspisati javne natječaje i za većinu od 990 stanova koji su prazni i zapušteni.

Vlada je prošlog tjedna donijela i nove uredbe o imenovanju predsjednika i članova uprava i nadzornih odbora javnih tvrtki od strateškog i posebnog interesa za Hrvatsku.

JEDVA ISKAMČIO MINISTARSTVO, A SAD POSTAJE JEDAN OD NAJMOĆNIJIH: Evo što će sve kontrolirati Goran Marić

‘Bili smo prisiljeni izmijeniti odluku koja se odnosi na članove uprava i odluku koja se odnosi na nadzorne odbore. Prema Zakonu o upravljanju državnom imovinom i pretprošla Vlada trebala je sve članove uprava i nadzornih odbora imenovati temeljem javnog natječaja. Ali, nijedna član nije imenovan na temelju javnog natječaja – Milanovićeva vlada ih je imenovala izravno’, rekao je Marić.

Tvrtke od strateškog značaja

I popis tvrtki od strateškog značaja će biti izmijenjen. ‘No tvrtke se više neće niti skidati niti stavljati na popis strateških putem telefonskih sjednica. Vrlo brzo pristupit ćemo izradi strategije upravljanja državnom imovinom i izmjeni zakona. U najkraćem mogućem roku ćemo to donijeti. Sve što će se događati u odnosu na državnu imovinu odlučivat će Vlada, a ministarstva će u međusobnoj komunikaciji pripremati odluke’, rekao je ministar državne imovine.

Povratak na Net.hr