ALI, IMA I DOBRA STRANA

MARIĆ NAJAVIO NAJVEĆI PAD BDP-A U POVIJESTI – OČEKUJE SE VELIKI VAL OTKAZA; Poslodavci su jasni: ‘Ako ne bude pomoći države…’

Neki spominju kako bi jesen mogla donijeti i do sto tisuća novih nezaposlenih, no ekonomistica vjeruje da neće biti tako crno te da će kriza, iako duboka, biti kratka

Država potpore tvrtkama ne može isplaćivati vječno, broj nezaposlenih od početka koronaludila povećao se za 17.000, a neki analitičari usuđuju se procijeniti da bi se mogao povećati i za sto tisuća. Da nije dobro već je dao naslutiti Zdravko Marić. Ministar financija kaže da će kvartalni pad BDP-a, koji ćemo saznati u petak – biti veći od onog 2008., za vrijeme velike recesije, prenosi RTL. Dodatan problem je Zakon o radu koji ne regulira rad od kuće.  Na to već neko vrijeme ukazuju iz Vlade, a sad imaju i konkretan primjer. Ministar graditeljstva u preventivnoj samoizolaciji i mora raditi od doma.

Rad od kuće dugo bez ikakve regulacije

Izmjenama u Zakonu o radu Josip Aladrović bi definirao kako će se kolegi Darku Horvatu i svima ostalima koji će ove jeseni raditi od kuće regulirati korištenje privatnih uređaja i režija. Planira poboljšati zakon kako bi gospodarstvo bilo konkurentnije. Ima podršku i poslodavaca i pravnih stručnjaka, ali ne i sindikata koji se plaše da bi izmjene dovele do lakših otpuštanja radnika.

Vlada i poslodavci su možda na istoj strani kada je u pitanju Zakon o radu, ali ne kad su u pitanju mjere za pomoć gospodarstvu. Poduzetnici traže dodatnu pomoć i reforme. U protivnom će, kažu, val otkaza na jesen biti neizbježan.

Zabranili im rad, a uskoro presušuje pomoć

Vlasnik tvrtke koja se bavi najmom razglasa, rasvjete i pozornice većinu opreme mjesecima nije vadio iz skladišta. Njemu, kao i tisućama drugih čija egzistencija ovisi o glazbenim i drugim eventima, jesen donosi daljnju neizvjesnost. “Nitko ne zna tko je gitarist, a tko bubnjar od Lane Jurčević, Maje Šuput ili drugih kolega. Nitko ne zna tko njima radi ozvučenje, tko je vozač i tako dalje. Treba skrenuti pozornost ljudima koji upravljaju ovim Stožerom da puno ljudi pati”, kaže za RTL Duško Cvetojević, direktor tvrtke “Didi Sound”.

Procjenjuje se da je više od 15 tisuća glazbenika i njihovih suradnika izravno pogođeno obustavom koncerata. U tisućama se broje i oni koji rade od proljeća u zatvorenim hotelima diljem Hrvatske. Dok glazbenici i hotelijeri već mjesecima trpe, danas je alarm opet zazvonio i u fitness centrima, nakon preporuke da se od ponoći zatvore svi u Splitsko-dalmatinskoj županiji jer je zaključeno da su nova žarišta koronavirusa. Vlasnik jednog fitness centra u centru Zagreba tvrdi da je samo ta izjava Vilija Beroša na presici Stožera direktno utjecala na dugoročne prihode cijele industrije fitnessa. Još jedno zatvaranje, kaže, neće preživjeti.

Izdašno smo pomagali gospodarstvo, ali ne možemo unedogled

“Razumijem ja nekakvu vrstu pozitivnog pritiska opet na nekakve mjere, ali mislim da su svi svjesni koliko je država izdašno na neki način poduprla gospodarstvo i očuvanje radnih mjesta, međutim, i da se to ne može raditi  unedogled”, kazao je Zdravko Marić, javlja RTL.

Neki spominju kako bi jesen mogla donijeti i do sto tisuća novih nezaposlenih, no ravnateljica Ekonomskog instituta Maruška Vizek vjeruje da bi, uz produženje nekih starih i uvođenje i novih mjera, situaciju mogla olakšati pomoć iz Bruxellesa.

Prilika za korjenite reforme i pomoć EU-a

“Mislim da tu postoji jedna mogućnost koja je vrlo izgledna da ova kriza, pod uvjetom da epidemiološka situacija ne bude pretjerano dramatična, bude duboka, najdublja što smo imali od početka tranzicije, ali ipak relativno kratka”, kaže Vizek.

Ipak, postoji adut koji Hrvatska 2008. nije imala. Vlada za početak računa na milijardu eura iz SURE programa, usmjerenih baš za očuvanje radnih mjesta. “Bit će nove pomoći, odnosno za one sektore koji su ugroženi, na raspolaganju su nam sredstva Europske unije, kombinirat ćemo ih s nacionalnim sredstvima i naši gospodarstvenici, odnosno naš realni sektor može očekivati asistenciju”, rekla je Vizek.

No, za briselsku asistenciju potrebne su i famozne reforme. “Mislim da je to povijesna prilika da se u sljedeće dvije godine, na početku mandata ove Vlade koja je ujedno i politički, rekla bih, vrlo stabilna, da se doista provedu reforme koje će omogućiti ovoj zemlji brži rast, viši rast proizvodnosti, što će na kraju krajeva zagarantirati i viši rast plaća i standarda za naše građane”, naglasila je Vizek.

Povratak na Net.hr