UVIJENE PORUKE MOSTU

MARIĆ ČVRSTO BRANI POREZNU REFORMU: ‘Smanjenje PDV-a na 23 posto još uvijek nije isključeno’

Sve što se zadnjih dana događa oko porezne reforme nije iznenadilo ministra financija Zdravka Marića jer on je to, kaže, predvidio.

Tako je, gostujući u Dnevniku Nove TV odgovorio na pitanje je li razočaran time kako će porezna reforma, nakon što je ‘raščeprkaju’ koalicijski partneri, na koncu izgledati.

MOST STISNUO HDZ I SLOMIO OTPOR: Kruh, mlijeko i struja ne poskupljuju – evo što su još spriječili

“Oduprijet ćemo se svim pritiscima”

“Moje emocije, razočaranje ili ne, ne postoje u tom smislu već proteklih sedam mjeseci. Mogu vrlo jasno reći da smo se oduprli brojnim pritiscima i brojnim izazovima. Sve ovo što se događa zadnjih dana mogu reći da smo predvidjeli”, kazao je te dodao da je cjelovita porezna reforma rađena na stručnim načelima i da je nikakve demagoške stvari neće ugroziti.

No, Marić, kao ni HDZ, ne mogu pobjeći od toga da su pogazili jedno od glavnih predizbornih obećanja: smanjenje PDV-a s 25 na 23 posto do kraja mandata. Jer, ustvrdio je Mislav Bago koji je vodio razgovor s Marićem, teško je vjerovati da će se smanjiti do kraja mandata.

“U konačnici je bio dogovor da se u prijedlogu zakona za 2018. ne ide s ovim prijedlogom, ali to ne isključuje da u dogledno vrijeme ne bude određenih korekcija u tom dijelu i da se ispuni to ne samo predizborno obećanje, jer to je između ostalog i stav stručne radne skupine, da se u području oporezivanja osobne potrošnje treba ići sa stopom prema dolje, odnosno da treba pojednostaviti cijeli sustav”, kazao je Marić.

MOSTOV POTPREDSJEDNIK VLADE: ‘Odluka o PDV-u nije naša pobjeda, a odnosi s HDZ-om nisu poljuljani’

Kafić kava

“Ne vidim razloge za otpuštanja u ugostiteljstvu”

Ministar financija ne smatra ni da će u ovoj reformi najviše stradati ugostitelji.

“Uvijek je teško govoriti o nekome tko gubi ako imamo ukupno rasterećenje gospodarstva od 2 milijarde kuna, ako gledamo samo domaće gospodarstvo, građane i poduzetnike, to je 2,5 milijarde kuna, i sada normalno, kad gledamo segment, ako hoćete segment ugostiteljstva, čitav niz stvari na njihovoj strani inputa, odnosno ponude, ono što koriste u svojim troškovime zapravo im se snižava, ali najvažnije za sektor ugostiteljstva je strana potražnje – dizanjem raspoloživog dohotka mi stvaramo povoljne uvjete da i potražnja za njihovim proizvodima i uslugama bude veća”, obvjasnio je Marić koji ne vidi ni razloge za otpuštanja u ugostiteljskom sektoru.

HRVATSKI UGOSTITELJI PODIŽU CIJENE I NAJAVLJUJU OTKAZE: ‘Nemamo izbora, i cijena kave će skočiti…’

Zamrzavanje plaća dužnosnicima je – demagogija

Na pitanje zašto se, bar na razini poruke, poreznom reformom ne zamrznu prihodi državnim dužnosnicima, pri čemu će i on sam imati oko tisuću kuna veću plaću, Marić odgovara da je riječ o populizmu i demagogiji.

“To nije poruka, to je po meni čisti populizam i demagogija koja zapravo otvara prostor onome što je vrlo često – mi u Hrvatskoj svi smo jasno zaključili da imamo problem upravljanja. Dakle, koga ćemo dovesti? I dalje imamo negativnu selekciju, kako u politici tako i u nekim drugim segmentima koji su vezani za funkcioniranje države. Na ovaj način tko će se odlučiti doći i baviti ovim poslom? Saborski zastupnici, državni dužnosnici u Vladi, o njima govorimo. Gledam iz svog vlastitog primjera, posao od jutra do navečer, i da ćemo se na kraju baviti takvim elementima”, kazao je takvim populizmom zgroženi ministar.

MINISTAR FINANCIJA ‘SPUSTIO’ MOSTU: ‘Porezna reforma je preozbiljan posao za populizam’

miro-bulj

“Odolit ćemo i svim udracima koji slijede”

“Čini li vam se vaš koalicijski partner Most kao oporba u vlasti? I očekujete li niske udarce sada u ovim raspravama, u prvom i drugom čitanju”, upitao je Bago Marića.

“Pa i rekao sam, što se tiče porezne reforme odolili smo brojnim udarcima proteklih mjeseci, siguran sam i da ćemo odoliti i svim možebitnim udarcima koji slijede ispred nas. Siguran sam da će saborska rasprava biti dinamična, konstruktivna, da će biti puno raznoraznih komentara i sugestija, ako hoćete i kritika, ali ja vjerujem duboko da ćemo uspjeti proći sa cijelom poreznom reformom, jer ne samo da duboko smatram i vjeruje, a mislim da je prepoznata i od strane javnosti i stručne javnosti, da nešto poput ovakve porezne reforme, koja s jedne strane pojednostavljuje i rasterećuje sustav, i više nego potrebno”, odgovorio je Marić Bagi dodavši da će se “jako čvrsto i zdušno zalagati za provedbu cjelovite proezne reforme”.

POREZNA REFORMA DONOSI NIZ PROMJENA: Ovo su mjere koje će građani osjetiti na svojoj koži

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr