Play ponuda

MARAS: / 'Za zagrebačku krizu najodgovorniji su Plenković i Bandić'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Bandić te gradske stanove koristi kao bi vladao na netransparentan i koruptivan način, neka ih oduzme onima kojima ih je podijelio,

10.5.2020.
12:49
Patrik Macek/PIXSELL
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras rekao je da je za zagrebačku krizu najodgovorniji premijer Andrej Plenković, koji "hini sukob s gradonačelnikom Milanom Bandićem, a zapravo tolerira njegovu koruptivnu vlast".

Maras smatra kako aktualna kriza podsjeća na onu od prije petnaestak godina u kojoj je, kaže, HDZ suspendirao demokraciju.

"Ne smatramo više odgovornima samo korumpiranog gradonačelnika niti njegovog 'potrčka' Dragu Prgometa, najodgovorniji je premijer koji to tolerira i matltretira Zagrepčane s korumpiranom vlašću i s Bandićem ne dozvoljava izabranim zastupnicima da rade svoj posao", rekao je Maras u nedjelju na konferenciji za novinare ispred zagrebačke Gradske skupštine.

Maras kaže kako je Zagrebu najpotrebniji novi početak, reset, "da se očistimo i maknemo od Bandića i Plenkovća koji je nukleus korumpirane koalicije. "Glumatanje njihovog sukoba najočitije je kada HDZ-ovci najviše napadaju Bandića, a istovremeno svoje supruge i stranačke podobnike zapošljavaju na direktorska mjesta po gradskim poduzećima", istaknuo je.

Rekao je i da se građanima čiji su domovi stradali u potresu daju mrvice, oko 19 tisuća ih je prijavilo štete i sami su već potrošili stotine milijuna kuna na dizalice i sanaciju, tisuće obitelji još nisu u svojim domovima, na desetine tisuća ih nema toplu vodu, a nikome nije dodijeljen još niti jedan gradski stan.

"Bandić te gradske stanove koristi kao bi vladao na netransparentan i koruptivan način, neka ih oduzme onima kojima ih je podijelio, a koji za njega lažu na sudovima i da ih onima kojima su potrebni", istaknuo je.

Tri prirodne nepogode za Zagreb - koronavirus, potres i Bandić

SDP-ova vijećnica Vesna Nađ smatra da je Zagreb suočen s tri prirodne nepogode - koronavirusom, potresom i Bandićem koji se, napominje, vadi da nema zakona i da ne može sanirati štete od potresa iako je Gradska skupština još u listopadu donijela plan djelovanja u slučaju nepogoda.

"Bandić samo ima izgovore za svoje nedjelovanje, štete nisu sanirane, u prvim danima zvalo se vojsku, Bad Blue Boyse, vatrogasce, a Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama uopće se nije snašao", rekla je Nađ.

"Pavle Kalinić se kao pročelnik tog ureda na početku tako neprimjereno odnosio prema koronavirusu i potresu da nije zaslužio još jedan mandat, a kamoli da i dalje vodi ovu situaciju", ustvrdila je.

Nađ vjeruje da će, ako se donese zakon o sprječavanju i saniranju šteta od potresa, Bandić osigurati da ta sredstva dobiju njegovi kumovi i prijatelji.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumnic rekao je da se cijeli ovaj cirkus od 45 dana radi samo zato da se uzme kontrola nad sredstvima koja će doći za obnovu grada, što ocjenjuje sramotnim i nečim što građani ne bi smjeli dopustiti.

Vijećnik Matej Mišić pitao je što se događa s predsjednikom Gradske skupštine i zbog čega ne ispunjava svoje dužnosti. "Prošlo je 45 dana od potresa do sjednice koje ne bi ni bilo da nismo sakupili potpise i dali dnevni red, Prgomet je prespavao potres i vrijeme poslije, pa treba odgovoriti je li on i dalje predsjednik Gradske skupštine. Ako mu je teško upravljati najmoralnije bi bilo da da ostavku", dodao je.

Maras je rekao i da sutra neće poslati svoju djecu u školu. "Način na koji je ministrica pripremila cijelu situaciju je sramotan i nekorektan, pojavit će se svega desetak posto djece jer nisu uspjeli uvjeriti roditelje u sigurnost u školama, što je dovoljno za njezinu ostavku"; napomenuo je.

Dodatni problem je i što 25 objekata u Zagrebu nije u prilici primiti učenike zbog šteta od potresa, neke su donjogradske škole iz crvene oznake prelazile u zelene, kao što je bilo i sa skupštinom, no unatoč tome zastupnici ne žele u njezinu veliku dvoranu.

Play ponuda
Play ponuda