Play ponuda

MARAS PROZVAO PLENKOVIĆA: / 'Izdali ste Zagreb! Nedonošenjem Zakona o obnovi odlučili ste mu zadati smrtonosni udarac'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Maras je u otvorenom pismu napisao premijeru Plenkoviću da je 'nakon što tri godine HDZ u koaliciji s aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem upropaštava Zagreb,

24.5.2020.
23:28
Patrik Macek/Pixsell
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkoga SDP-a Gordan Maras prozvao je u otvorenom pismu premijera Andreja Plenkovića da je "izdao Zagreb" jer nije donesen Zakon o obnovi i pozvao ga da hitno izmijeni Odluku o financiranju najamnine za osobe osobe čije su nekretnine stradale u potresu.

"Poštovani gospodine Plenkoviću, obraćam Vam se izrazom 'poštovani', iako to, nakon svega što ste učinili mome i Vašem rodnomu gradu Zagrebu, uopće ne zaslužujete", poručio je Maras premijeru Plenkoviću u otvorenom pismu o kojemu će u ponedjeljak govoriti i na konferenciji za novinare ispred Studentskoga doma "Cvjetno naselje".

Image
SKORO DVA MJESECA NAKON POTRESA, ZAKON O OBNOVI ZAGREBA PUŠTEN U JAVNU RASPRAVU: /

'Obnova će trajati 10 ili 20 godina'

Image
SKORO DVA MJESECA NAKON POTRESA, ZAKON O OBNOVI ZAGREBA PUŠTEN U JAVNU RASPRAVU: /

'Obnova će trajati 10 ili 20 godina'

'Niste uspjeli jer je Zagreb prkosan i nepokoren'

Maras je napisao da je Plenković "nakon što tri godine HDZ u koaliciji s aktualnim gradonačelnikom Milanom Bandićem upropaštava Zagreb", odlučio nedonošenjem Zakona o obnovi, Zagrebu zadati bolan smrtonosni udarac."

"Na sreću, u tome niste uspjeli jer je Zagreb prkosan i nepokoren grad, a Zagrepčani ponosni i vrijedni ljudi", ustvrdio je Maras u otvorenom pismu premijeru od kojega traži da ispravi nepravdu koju je Vlada napravila Odlukom o financiranju najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Krapinsko-zagorske županije.

Ta odluka definira da će se najamnina financirati samo građanima čije su nekretnine označene crvenom naljepnicom zbog oštećenja nastalih u potresu, napomenuo je Maras te ocijenio kako je Plenković "očito potpuno neupućen" u činjenicu da desetci tisuća Zagrepčana nakon potresa ne žive u svojim nekretninama, iako su označene žutom naljepnicom.

"Ne žive u njima, ne zato što im je, primjerice, ljepše u studentskom domu 'Cvjetno naselje' ili kod rodbine te prijatelja, već zato što u svojim domovima nisu sigurni te traže trajno i sigurno rješenje", istaknuo je Maras.

'Ostat ćete upamćeni kao premijer koji je izdao Zagreb'

Stoga smatra da Vladinu odluku "treba pod hitno promijeniti kako bi se svima kojima su domovi oštećeni u potresu i u njima ne mogu živjeti omogućilo dobivanje državnoga ili gradskoga stana (Novi Jelkovec, Podbrežje) te sufinanciranje najma do donošenja Zakona o obnovi i popravka njihovih domova, bez obzira imaju li njihove nekretnine crvenu ili žutu naljepnicu".

"Također, onima koji bi se trebali vratiti u svoje domove, od države ovlašteni statičar mora garantirati da će u svojim domovima po povratku biti sigurni", dodao je Maras u pismu te izrazio nadu da će premijer "imati barem malo suosjećanja za sve one kojima treba pomoći te izmijeniti tu nepravednu odluku".

"Bez obzira na to, izbjegavanjem preuzimanja odgovornosti, nedonošenjem Zakona o obnovi Zagreba i bahatim odnosom prema građanima Zagreba, ostat ćete upamćeni kao premijer koji je izdao Zagreb. Budite bez brige, građani Zagreba Vam to nikada neće zaboraviti!", poručio je Maras na kraju pisma premijeru Plenkoviću.

Play ponuda
Play ponuda