Play ponuda

MARAS PROZVAO GRADSKE VLASTI ZBOG SPORE OBNOVE ŠKOLE: / 'To se odvija po Bandićevom modelu - stavi skelu, a radova nema'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Ovdje skela stoji na školi već dva mjeseca i troši se veliki novac. Vrlo je jasno o čemu se ovdje radi - obnova ne ide dovoljno brzo, a Bandićev taksimetar na skeli radi", istaknuo je Maras

9.11.2020.
13:58
Patrik Macek/Pixsell
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras u ponedjeljak je ispred Osnovne škole Miroslava Krleže, stradale u potresu, upozorio da se obnova te najstarije osnovne škole u Zagrebu odvija po jedinstvenom modelu gradonačelnika Bandića - "stavi skelu, a radova nema".

Maras je na konferenciji za novinare pozvao gradonačelnika Milana Bandića da krene sa stvarnom obnovom, a ne sa svojim modelom obnove, gdje se stavi skela, privatnici zarađuju 20-ak tisuća kuna svaki mjesec, a radova de facto na skeli nema.

Na današnji Svjetski dan inovatora, Maras kaže da smo u Gradu Zagrebu vidjeli već toliko inovacija na koji način se izvlači javni novac kroz gradsku upravu koju vodi Bandić, da su skele po gradu još samo jedna nadogradnja na taj model, a siguran je da će sljedeće godine u svibnju završiti.

"Ovdje skela stoji na školi već dva mjeseca i troši se veliki novac. Vrlo je jasno o čemu se ovdje radi - obnova ne ide dovoljno brzo, a Bandićev taksimetar na skeli radi", istaknuo je Maras.

'Na oštećenom zidu skele nema'

Rekao je da se iz škole sada samo iznosi građevinski materijal, što se može raditi i bez skele, a za odgovor iz Grada da se skela postavila jer se time zgrada učvršćuje, da se ne bi urušila, Maras kaže da zvuči i izgleda smiješno, a da na zidu škole koji je najviše oštećen, skele nema.

Tvrdi da u toj školi još mjesecima neće biti radova jer još nije poznat projekt kako će se škola obnavljati, a nakon toga trebat će još mjeseci da se ugovori postupak javne nabave i da se nabava odradi.

"Ova škola se ozbiljno neće protupotresno početi obnavljati do proljeća sljedeće godine", smatra Maras. S obzirom da obnova ne ide dovoljno brzo, Maras kaže da postoji opasnost da roditelji ispišu djecu iz te škole i upišu ih u druge, jer je već 30 učenika ispisano.

'Možda se pojavi kum koji će reći da škola ne treba'

Onda bi se mogao pojaviti neki poduzetnik, gradonačnikov prijatelj ili kum koji će reći, možda ovdje ne treba škola, već hotel ili nešto, ističe Maras te poručuje da to u SDP-u neće dopustiti jer ta nastarija zagrebačka škola koja je na adresi Kaptol 16 već 190 godina, mora ostati i u budućnosti.

Maras je poručio da će gradski zastupnici SDP-a inzistirati da uz zdravstvene institucije, obnova škola bude prioritet, s rješenjima koja će opet dovesti u nesigurnost našu djecu.

Gradska zastupnica SDP-a Lara Kvesić koja je na skupštinskoj sjednici Bandića pitala kada će se ubrzati radovi na školi Miroslava Krleže, rekla je da se djeca čije su škole stradale u potresu moraju sada buditi puno ranije kako bi ih autobusi prevezli u druge škole.

Učenike Osnovne škole Miroslava Krleže sada autobusi na nastavu prevoze u dvije različite škole, a učenike škole Petra Zrinskog u čak pet različitih škola.

Play ponuda
Play ponuda