Play ponuda

MARAS KOMENTIRAO POPUŠTANJE MJERA: / Nadležni moraju dati konkretne upute za održavanje nastave u školama nakon potresa

Image

Na konferenciji za novinare o sanaciji škola u Zagrebu nakon potresa, koja je simbolično održana ispred Osnovne škole Petra Zrinskog,

24.4.2020.
12:46
Play ponuda

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras pozvao je u petak nadležne da do 11. svibnja, kada je predviđeno otvaranje škola, objave konkretne upute o mjerama za zaštitu učenika, osobito onih iz Zagreba gdje je nakon potresa 25 školskih zgrada dobilo žute i crvene naljepnice, jer nisu sigurne.

Na konferenciji za novinare o sanaciji škola u Zagrebu nakon potresa, koja je simbolično održana ispred Osnovne škole Petra Zrinskog, Maras je upozorio da sanacija školskih zgrada kojima upravlja Grad teče sporo, a roditelji odluku o povratku djece u školske klupe ne mogu donijeti ako nemaju konkretne informacije o sigurnosti.

Image
GORDAN MARAS: /

'Ne daj Bože da se obnova Zagreba prepusti Bandiću ili Kaliniću, to bi bilo katastrofa'

Image
GORDAN MARAS: /

'Ne daj Bože da se obnova Zagreba prepusti Bandiću ili Kaliniću, to bi bilo katastrofa'

'Grad ne daje informacije kako će se nastava odvijati u školama sa crvenim naljepnicama'

Podsjetivši da nastava za dio učenika treba početi 11. svibnja, Maras je istaknuo da Grad Zagreb ne daje nikakve konkretne informacije kako će se nastava odvijati u školama sa žutim i crvenim naljepnicama.

shimmer fallback
shimmer fallback

Predviđeno je prebacivanje učenika u druge škole, ali još nema konkretnih uputa o mjerama, primjerice kako će se učenici držati na sigurnoj udaljenosti u pretrpanim učionicama.

'Plan sanacije mora biti dostupan javnosti'

Ističući kako plan sanacije mora biti dostupan javnosti, Maras je ocijenio da je potres koji je Zagreb pogodio 22. ožujka pokazao koliko se Grad proteklih godina malo brinuo o obrazovnim, školskim ili vrtićkim, te zdravstvenim ustanovama.

"Tražimo da se prvo krene s obnovom škola i zdravstvenih ustanova, a obnovi se mora pristupiti sustavno i temeljito, a ne kao dosad da se ustanove 'krpaju'", kazao je Maras.

Higijenski standardi u školama

Tajnica gradskog SDP-a Tanja Đaković osvrnula se na higijenski standard škola naglašavajući da su već ranije upozoravali da brojne škole nemaju čak ni toplu vodu, a nedostaju im higijenska sredstva.

"Redovita sredstva koja Grad treba uplaćivati školama, ponegdje kasne čak i od siječnja. Primjerice, subvencioniranje prehrane Grad nije uplatio od siječnja, akontacije za održavanje od veljače, a iz tih sredstava se nabavljaju higijenska sredstva", poručila je.

Upitala se tko će preuzeti odgovornost ako nešto krene po zlu i pozvala ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak da u javnost izađe s konkretnim uvjetima i mjerama te analizom stanja.

Play ponuda
Play ponuda