'MANJE FIZIČKOG KONTAKTA, ALI NE I MANJE EMOCIJA'; Šef KBC Rijeka: / 'Moramo zamijeniti tradicionalne načine ponašanja za alternativu'

Image

Ružić dodaje kako uvedene mjere daju rezultate, ali da je potrebna strpljivost kao i razumijevanje da je za pad broja zaraženih i hospitaliziranih potrebno vrijeme

17.12.2020.
17:30
Play logo

Posljedice koje ostavlja koronavirus još uvijek su nepoznanica, a kako bi se tom problemu doskočilo, riječki KBC osmislio je post Covid ambulantu. Namijenjena je svim osobama koje su preboljele Covid, no i dalje imaju zdravstvenih problema. Više o toj temi rekao je za HRTAlen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Ružić ističe kako se od studenog u Primorsko-goranskoj županiji povećao broj pacijenata hospitaliziranih zbog Covida-19 i to nekoliko puta. Kaže da je struktura takva da trećina bolesnika ima teške kliničke slike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tendencija je kontinuiranog porasta. Za sada se to infrastrukturnim resursima prati dobro, međutim, bolest je nova i stalno otkrivamo nove elementa, kako kroz znanstvenu literaturu, tako i iz vlastitog iskustva. Pritisak na zdravstvene radnike je velik, ali drži ih entuzijazam te je za sada sve u redu", rekao je Ružić za HRT.

'SESTRO, IDEM GORE SVOJOJ MAMI I TATI…': Najtužnije mjesto u Splitu: 'Daješ sve od sebe, a nije dovoljno i čovjek umire. Osjećaj je užasan'

Image
'SESTRO, IDEM GORE SVOJOJ MAMI I TATI...': /

Najtužnije mjesto u Splitu: 'Daješ sve od sebe, a nije dovoljno i čovjek umire. Osjećaj je užasan'

Image
'SESTRO, IDEM GORE SVOJOJ MAMI I TATI...': /

Najtužnije mjesto u Splitu: 'Daješ sve od sebe, a nije dovoljno i čovjek umire. Osjećaj je užasan'

Što je novost kod bolesnika?

Ravnatelj KBC-a Rijeka ističe kako dob pacijenata te pridružene bolesti kao što su visoki tlak, pretilost, dijabetes, predstavljaju rizik za težu kliničku sliku oboljelih. No, kako kaže, svjedoče oboljenju mladih ljudi koji nemaju od ranije izrazitih bolesti, a kod kojih sama upala pluća izazvana Covidom, dolazi s opsežnim promjenama i manjkom kisika u krvi. A to zahtijeva liječenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo je i to da se bolesnici različito brzo oporavljaju nakon srednje teške i teške kliničke slike i ostavljaju posljedice koje mogu prijeći i u kronično stanje. Upravo stoga smo osnovali post covid ambulante kako bi se odmah po prestanku infektivnosti zaostali simptomi mogli detektirati,", ističe ravnatelj riječkog KBC-a.

Upitan hoće li se cijepiti, Ružić odgovara da hoće čim cjepivo bude dostupno. "Mi smo u KBC-u Rijeka napravili anketu i od 2.000 anketiranih, 1.100 je reklo da se želi cijepiti, a od anketiranih, 70 posto liječnika je iskazalo svoj stav da će se cijepiti", istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo zamijeniti tradicionalne načine ponašanja'

Ružić dodaje kako uvedene mjere daju rezultate, ali da je potrebna strpljivost kao i razumijevanje da je za pad broja zaraženih i hospitaliziranih potrebno vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo zamijeniti tradicionalne načine ponašanja za alternativu u kojoj ne smije biti manje emocija nego samo manje fizičkog kontakta", istaknuo je. Ružić naglašava kako osim standardnih mjera, postoje i neki posebni lijekovi koji bi se trebali uzimati u ovo vrijeme. Smatra da su zdrava prehrana sa što više voća, povrća i vitamina važni u ovo vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

"Kada govorimo o zdravoj prehrani, govorimo o dugoročnoj promjeni navika, ali glede tradicijskih jela za blagdane ne trebaju se raditi odstupanja osim u količini. Treba se paziti 365 dana u godini i pokušati unijeti u svoj život unijeti pozitivne promjene i smanjiti količine visoko kalorične hrane, povećati unos voća i povrća, maslinovog ulja i što manje unosa hrane koja je industrijski obrađena", poručuje Alen Ružić za HRT.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo