ISTRAGA OKO JANAFA

SKINULI IMUNITET BARIŠIĆU (HDZ), GRGIĆU (SDP), DORH TRAŽI ZATVOR: ‘Kako će Plenković reagirati na ovo, hoće li i sada oprati ruke?’

‘Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, zaključio je Uskok

Saborsko Mandantno-imunitetno povjerenstvo skinulo je danas zastupničke imunitete Draženu Barišiću (HDZ), Vinku Grgiću (SDP). Dali su i odobrenje za uhićenje i određivanje istražnog zatvora za Grgića i Barišića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i zloporabe položaja i ovlasti.

“Zanima me kako će Plenković reagirati na ovo. Hoće li oprati ruke ili će i on snositi političku odgovornost”, rekao je Hrvoje Zekanović na sjednici MIP-a.

Zahtjev MIP-u za Barišića i Grgića poslalo je Državno odvjetništvo RH nakon što je ranije danas u zajedničkoj akciji policije i USKOK-a vezano uz malverzacije u tvrtci Janaf, uhićen šef Janafa Dragan Kovačević.

I Puljašić bez imuniteta, ali to nema veze s JANAF-om

Imunitet je skinut i požeškom gradonačelniku, HDZ-ovom Darku Puljašiću. Zahtjev za skidanje imuniteta Puljašiću DORH je zatražio zbog nastavka kaznenog postupka iz 2018. zbog krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare.  Postupak je u tijeku, on je već prije dao iskaz i cijelo vrijeme je na slobodi. Imunitet mu se sada skida, jer ga je stekao u međuvremenu kao saborski zastupnik.

Sve je počelo uhićenjem direktora JANAF-a

Uskok je jutros potvrdio uhićenje direktora Janafa Dragana Kovačevića ističući da su u tijeku uhićenja više osoba koje se, među ostalim, sumnjiči za trgovanje utecajem, davanje mita i nezakonito pogodovanje.

Putem Državnog odvjetništva zatražili su od Hrvatskog sabora skidanje imuniteta zastupnika kako bi se provele “zakonom predviđene radnje” nad dvojicom čelnika lokalne samouprave.

Uskok je priopćio da se uhićenja i pretrage proveli u suradnji s policijom nad više osoba za koje se sumnja da su počinile više kaznenih djela protiv službene dužnosti i to trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem, poticanja na trgovanje utjecajem, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja i pomaganja u nezakonitom pogodovanju.

”Nakon što osumnjičenici budu ispitani, Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju, odnosno o pokretanju istrage u predmetnom slučaju o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena”, zaključio je Uskok.

Odvjetnik Dragana Kovačevića, Ivo Farčić, potvrdio je ranije da je Kovačević uhićen pod sumnjom u trgovinu utjecajem te da očekuje “pretraživanje još niza prostorija što će najvjerojatnije potrajati čitav dan”. Na pitanje očekuje li da će Kovačević tijekom dana biti ispitan na Uskoku, Farčić je kazao kako je vjerojatnije da će se to dogoditi sutra.

Mediji navode da je Kovačević osumnjičen da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna.

Pretrage, kako se doznaje, traju i u drugim gradovima, a prema neslužbenim informacijama uhićeno je ukupno 10 osoba.

Povratak na Net.hr