MAMIĆEV ODVJETNIK SPREMA USTAVNU TUŽBU KOJA ĆE IMATI TRI TEMELJA: / 'Ako je Ustavni sud odbije, ići ćemo do Strasbourga'

'Neka USKOK istraži sve navode, pa i navedeno pismo. Neka se vještači čiji je to rukopis. Ako netko poriče da je to njegov rukopis, neka se provede grafološko vještačenje'

21.3.2021.
17:32
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nakon što je Zdravko Mamić u ponedjeljak pravomoćnom presudom Vrhovnog suda osuđen na šest i pol godina zatvora, dan kasnije, u utorak je, obraćajući se na konferenciji za medije u Mostaru, javno optužio nekolicinu osječkih sudaca za korumpiranost i rekao kako je USKOK-u poslao USB stick sa dokaznim materijalima. U međuvremenu se pojavio i papir, odnosno pismo koje sadrži rukom pisane upute kojima se Mamiću, tijekom sudskog postupka koji se u Osijeku vodio protiv njega, sugerira i stručno objašnjava na koji način može tražiti izuzeće predsjednika tog suda, ZvonkaVrbana, kao i suca ZvonkaVekića. Mamić tvrdi da je zahtjev napisao sudac Vekić uoči jednog od ročišta. O navedenom pismu oglasio se i Mamićev odvjetnik, Veljko Miljević.

"Neka USKOK istraži sve navode, pa i navedeno pismo. Neka se vještači čiji je to rukopis. Ako netko poriče da je to njegov rukopis, neka se provede grafološko vještačenje. Sigurno nije ni Mamićev ni moj rukopis, a čiji jest, neka se ustanovi", rekao Miljević za Jutarnji list. Znatan dio provjera, kako se neslužbeno doznaje, je povezan s navodima koje je Mamić naveo na USB sticku dostavljenom USKOK-u. Mamić, podsjetimo, tvrdi kako je davao novac pravosudnim dužnosnicima.

Miljević priprema ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude

Također, Miljević piše ustavnu tužbu protiv pravomoćne presude Vrhovnog suda. "Apsolutno ću zbog niza nezakonitosti i povreda ustavnih načela podnijeti tužbu Ustavnom sudu, a ako tu tužbu Ustavni sud odbije, ići ćemo do suda u Strasbourgu. Ja sam već tijekom postupka ukazivao i tražio izuzeće jer sam smatrao da optužnicu zastupa nezakoniti i neovlašteni tužitelj. Uporište za tu svoju tvrdnju, pri kojoj i dalje stojim i koju ću elaborirati i u ustavnoj tužbi, imam u članku 8 i 9 Zakona o USKOK-u, ali i u člancima 124 i 125 Zakona o Državnom odvjetništvu. Sven Mišković nije ispunjavao zakonske uvjete za tužitelje i on tek sutra stječe osam godina staža da bi mogao biti imenovan zamjenikom ravnateljice USKOK-a. O toj temi je napisano i više stručnih članaka, a postoji i ustavna odluka", rekao je.

Sadržaj ustavne tužbe bit će i ukazivanje na to da Dinamo nije oštećen te da u postupku protiv Mamića ne postoji oštećenik, kako to tvrdi USKOK.

Dio tužbe odnosit će se i na sporne navode USKOK-a da su obavili uvide u spise vođene protiv Dejana Lovrena i Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza. Pojedinosti ustavne tužbe bit će uskoro poznate, a paralelno se s pravnom bitkom, u kojoj se želi osporiti pravomoćna presuda Zdravku Mamiću, vodi i bitka unutar hrvatskog pravosuđa, budući da je Mamić optužio suce za korupciju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali