MAMIĆ ZADAJE 'GLAVOBOLJU' USKOKU: / Moraju provoditi nove izvide zbog njegovih novih izjava: 'Ispitan je veći broj osoba'

'Zbog novih izjava i podataka koje Zdravko Mamić svakodnevno iznosi i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama potrebno je provoditi nove, dodatne izvide'

29.3.2021.
18:11

USKOK je objavio da se izvidi vezano za izjave Zdravka Mamića o korumpiranosti osječkih sudaca i dalje intenzivno nastavljaju, ali da je sve otežano zbog svakodnevnih novih navoda koje Mamić objavljuje na društvenim mrežama.

"Nastavno na priopćenje od 18. ožujka 2021., vezano za postupanje povodom izjava pravomoćno osuđenog Zdravka Mamića, zbog velikog interesa javnosti navodimo da USKOK žurno i intenzivno nastavlja s provođenjem izvida. Naime, zbog novih izjava i podataka koje Zdravko Mamić svakodnevno iznosi i objavljuje u medijima i na društvenim mrežama potrebno je provoditi nove, dodatne izvide.

U međuvremenu je ispitan veći broj osoba u svojstvu građana te je upućeno 13 dodatnih zahtjeva za prikupljanje potrebnih podataka. Također, USKOK je uputio još jednu zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć", izvijestio je USKOK.

USB stick s optužbama

Uskok je ranije izvijestio da je još u listopadu prošle godine započeo s provjerama Mamićevih navoda u kojima on navodno potkrepljuje svoje optužbe na račun sudaca. Od primitka Mamićevih optužbi na prijenosnoj memoriji (USB stick) u listopadu 2020. do sredine ožujka upućeno je 118 zahtjeva za prikupljanje podataka, od kojih je prvih šest upućeno istog dana primitka, a u istom razdoblju je ispitana 31 osoba u svojstvu građana, izvijestio je Uskok sredinom ožujka.

Zdravko Mamić je u listopadu dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti sa sucima Darkom Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze, i da je o svemu obavijestio DORH.

Zbog fotografija s USB sticka, kojeg je osuđenik Zdravko Mamić dostavio DORH-u, a objavljene su u medijima, predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban je Državnom sudbenom vijeću (DSV) poslao zahtjev za pokretanje razrješenja sudačke dužnosti sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića koji su se družili sa Zdravkom Mamićem.

Optužbe na račun sudaca djelotvorno istražiti

Opća sjednica Vrhovnog suda, koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda, zaključila je u petak da optužbe na račun sudaca treba djelotvorno istražiti pa makar dolaze i od osuđenih osoba, jer svi suci ne smiju biti taoci neprovjerenih optužbi.

Zdravko Mamić je u međuvremenu pozvao putem društvenih mreža suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.

Predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana, suca tog suda Antu Kvesića, suca Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana i predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu Mamić je pozvao je da što prije podnesu ostavke jer ih, kako je zapisao na Facebooku, čeka sudbina sudaca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud 15. ožujka u većem dijelu potvrdio.

Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Mamić je kazao da će, "ako do toga dođe" kaznu služiti u BiH.

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali