PODACI EUROSTATA

MALO SREĆE U PUNO NESREĆE: Imamo najveći pad stope nezaposlenosti u EU, ali smo i dalje među najgorima

Nakon objavljenog izvješća Eurostata, Hrvatska se i dalje nalazi u skupini zemalja s najvišim stopama nezaposlenosti, zajedno s Grčkom i Španjolskom. Ipak, dobra je vijest što je Hrvatska u rujnu zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među zemljama Europske unije.

NJEMAČKOJ NEDOSTAJE 690.000 RADNIKA: Želite pobjeći iz Hrvatske? Ovo su zanimanja koja se najviše traže

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO), u rujnu kliznula na 12,6 posto, s revidiranih 12,8 posto u kolovozu. Po prvoj procjeni za kolovoz stopa nezaposlenosti bila je procijenjena na 12.9 posto.

U rujnu da je stopa iznosila 16.4 posto, što znači da je Hrvatska zabilježila najveći pad stope nezaposlenosti na godišnjoj razini među članicama Europske unije. Slijedi nas Cipar, s padom nezaposlenosti od 2.3 posto te Španjolska u kojoj je stopa nezaposlenosti smanjena za 2.1 postotni bod.

‘VEĆ SUTRA MOŽEMO ZAPOSLITI 50 LJUDI’: Nudi primanja i do 15.000 kuna, ali s burze mu se nitko ne javlja

Hrvatska i dalje na samom dnu

Bez obzira na dobre brojke, Hrvatska je i dalje među tri zemlje Europske unije s najvišim stopama nezaposlenosti. Na čelu je Grčka, sa stopom nezaposlenosti od 23.2 posto u rujnu, a slijedi je Španjolska s 19.3 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti imaju Češka i Njemačka, u kojima se stopa nezaposlenosti kreću u visini od četiri posto.

U rujnu je u Hrvatskoj bilo 231 tisuća nezaposlenih građana, što je za četiri tisuće manje nego u mjesecu prije. U odnosu na prošlogodišnji rujan, broj nezaposlenih smanjen je za 79 tisuća, pokazalo je najnovije izvješće europskog statističkog ureda.

Kad se radi o Europskoj uniji u cjelini, u rujnu je stopa nezaposlenosti iznosila 8.5 posto, jednako kao i u kolovozu. U rujnu prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 9.2 posto. Po tome je na razini EU-a stopa nezaposlenosti najniža od veljače 2009. godine. Prvotnim podatkom Eurostat je za kolovoz procijenio stopu nezaposlenosti od 8,6 posto.

Burza rada

Stopa nezaposlenosti u eurozoni iznosila je 10 posto, kao i u prethodnom mjesecu. Eurostat je također revidirao prvotno procijenjenu stopu za kolovoz od 10,1 posto. U 19-članom gospodarstvu stopa je nezaposlenosti tako na najnižim razinama od lipnja 2011. godine. U rujnu prošle godine iznosila je 10,6 posto.

NAKON NEZAPOSLENIH, SADA ODLAZE I NAJSPOSOBNIJI: ‘Imam odličnu zaradu, sve beneficije, a sada za mnom dolaze i prijatelji

Smanjenje broja nezaposlenih u EU

Na razini Europske unije, bez posla je u rujnu bilo ukupno 20.789 milijuna građana, od čega njih 16.181 milijun u eurozoni. Na mjesečnoj razini broj nezaposlenih u EU smanjen je za 150 tisuća, a u eurozoni za 101 tisuću.

Na godišnjoj je razini u EU broj nezaposlenih smanjen za 1,596 milijuna, a u 19-članoj eurozoni za 905 tisuća.

Kad se radi o mladima do 25 godina, stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji u rujnu je smanjena na 18.2 posto, dok je u mjesecu ranije stopa iznosila 18.5 posto. U rujnu prošle godine iznosila je 20 posto.

Stopa je smanjena i u eurozoni, i to na 20.3 posto s 20.6 posto u kolovozu te 22.2 posto u rujnu prošle godine.

U cijeloj Europskoj uniji bez posla je bilo 4.125 milijuna mladih, od čega je njih 2.875 u eurozoni. U odnosu na isti mjesec godine ranije na razini EU-a njihov je broj smanjen za 425 tisuća, a u eurozoni za 243 tisuće.

I dalje previše mladih nezaposlenih

Najnižu stopu nezaposlenosti među mladima ima Njemačka, tek 6.8 posto. Najviše je mladih nezaposlenih u Grčkoj, stopa iznosi 42.7 posto, pokazuju podaci iz srpnja.

Kvartalni podaci koji se tiču ove dobe skupine objavljeni su i za Hrvatsku. Stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju iznosila je 29.4 posto, za razliku od 31.7 posto u drugom tromjesečju. U istom razdoblju lani ta je stopa iznosila 44.4 posto. Prema podacima Eurostata, bez posla je u trećem kvartalu bilo 54 tisuće mladih Hrvata. U prethodnom mjesečju nezaposlenih mladih je bilo 59 tisuća, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 72 tisuće.

Povratak na Net.hr