„Malo je prostora za pregovaranje sa EU“

shimmer fallback

Vlasti moraju da se što pre posvete sprovođenju bolnih reformi, ocenio je Džejms Ker-Lindzi

19.1.2014.
14:16
Play logo

Početak pregovora o članstvu Srbije u EU je važan događaj, ali vlasti moraju da se što pre posvete sprovođenju bolnih reformi, ocenio Džejms Ker-Lindzi.

"Vlada mora da bude iskrena sa građanima u vezi sa procesom pristupanja EU. Bez obzira što je početak pregovora o prijemu Srbije važan događaj, time se označava i početak veoma dugog i teškog procesa", objašnjava u izjavi za Tanjug britanski stručnjak za Balkan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On smatra da Vlada Srbije mora i sama da se obaveže da što pre počne da sprovodi bolne reforme "bez vođenja političkih rasprava".

Osvrnuvši se na proces prijema novih članica u EU, Ker-Lindzi je naveo da, iako se taj proces naziva pregovaranjem, to "nije tačno" jer, kako kaže, ima malo manevarskog prostora za pregovaranje.

"Zapravo je istina da jedini manevarski prostor postoji oko toga kad zakoni moraju da budu usvojeni. U nekim slučajevima postoji prostor za odlaganje, ali izuzetno je retko da se zemlja u potpunosti poštedi od uslova koje mora da ispuni", naveo je britanski stručnjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Viši naučni saradnik Londonske škole ekonomije i politike ima poruku i za šeficu pregovaračkog tima Srbije Tanju Miščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao neko ko je pažljivo pratio procese proširenja, najbolji savet za šeficu pregovaračkog tima bio bi da svoje bitke pažljivo i umereno bira'", naveo je on.

Kako kaže, "u većini slučajeva, bolje je koncentrisati se na to da se posao što pre obavi kako bi se dosegle prednosti punopravnog članstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U godinama koje dolaze, na skoro svaki aspekt života ljudi u Srbiji uticaće stotine novih zakona koji će morati da budu usvojeni kako bi se osiguralo da zemlja ispunjava uslove za članstvo u EU", navodi on.

Dok će veći broj ovih zakona, kako kaže Ker-Lindzi, u konačnom ishodu uticati na značajno poboljšanje u svakodnevnom životu srpskih građana, mnoge od tih mera neće biti popularne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada će morati da bude spremna na to", istakao je on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ker-Lindzi napominje da će "pitanje Kosova biti ključni element celokupnog procesa pristupanja".

Play logo

"Tu će morati da budu vođeni važni razgovori o tome kako će to biti rešeno", rekao je Ker-Lindzi.

On je, međutim, podvukao da će i to pitanje biti "samo jedno od celokupnog broja teških problema sa kojima će se Srbija suočiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo