banner

RADI POSLA ILI UŽIVANJA

MALO HRVATSKO MJESTO POSTALO JE HIT MEĐU STRANCIMA: Kada dođu, ostaju zauvijek: ‘Tu je skupljeno svo zdravlje ovoga svijeta!’

Karinjani kažu da oni koji jednom stupe nogom na karinsko tlo tu ostaju zauvijek

Malo dalmatinsko mjesto Karin u zadarskom zaleđu postalo je pravi hit među strancima koji tamo sve češće dolaze živjeti radi posla ili uživanju u mirovini. Nijemac Mihael Luzak rekao je za Dnevnik Nove TV da je tu došao s prijateljem te je nakon deset dana odlučio ostati za stalno, tako da je hrvatski stanovnik već deset godina. “U Njemačkoj više vole isticati to -ja-. Ja moram napraviti ovo. Ja moram napraviti ono. Ovdje je sve -mi-“, objasnio je Luzak.

U Karinu žive i reda također i dva Nepalca koji su došli u potrazi za poslom. Hrvatska im se u međuvremenu svidjela, naročito pogled na Velebit jer je i njihov Nepal cijeli u planini. Nepalac je rekao za Dnevnik.hr da voli Karin jer je divno turističko mjesto. Nepalce Velebit podsjeća na Himalaju, a svi ostali stranci oduševljeni su spojem planinske i mediteranske klime.

Dodaje da je slobodan, ali u kuhinji nije sam jer mu društvo pravi Makedonka Anita Stojanova koja je došla raditi na četiri mjeseca kao sezonac. Međutim, ostala je za stalno zajedno sa suprugom.

‘Svo zdravlje ovog svijeta’

Karin sa iseljavanjem nema problema jer Karinjani kažu da oni koji jednom stupe nogom na karinsko tlo tu ostaju zauvijek. Gospodin Tomo Aračić već je 25. godinu uz “Karinsko more”. “Od ovoga mjesta gdje smo sada na 30 kilometara ili 30 minuta je skupljeno svo zdravlje ovoga svijeta. Tu se nalaze planine. Ravnica. More. Jezero. Rijeke“, priča nam.

Svakim danom rađaju se nova međunarodna prijateljstva. “Već smo se dosta upoznali i postoji respekt. Uvažavamo se kao susjedi. I uvažavamo kulturološke razlike, i pokušavamo se svi obogatiti, kako mi, tako i oni“, zaključio je Tomo.

Povratak na Net.hr