SVE DO 12. SRPNJA

MALO DOBRIH VIJESTI ZA ONE POGOĐENE POTRESOM: Porezna uprava je za njih promijenila pravila u provedbi ovrha

Posebna pravila odnose se na provedbu ovršnog postupka prema poreznim dužnicima s područja koje obuhvaća dijelove Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županij​e

Porezna uprava (PU) izvijestila je u srijedu da će uslijed katastrofe uzrokovane potresom na zahvaćenim područjima primjenjivati posebna pravila u provedbi ovršnog postupka do 12. srpnja ove godine. Ta posebna pravila odnose se na provedbu ovršnog postupka prema poreznim dužnicima s područja koje obuhvaća dijelove Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije.

Porezni dužnici koji su 29. prosinca 2020. imali sjedište ili prebivalište na području gradova Petrinje, Gline, Siska, Hrvatske Kostajnice te općina Lekenika, Sunje, Donjih Kukuruzara, Majura, Dvora, Topuskog, Gvozda, Kravarskog, Pisarovine i Pokupskog smatraju se dužnicima s područja pogođenih potresom, navode iz PU.

Ostali porezni dužnici s područja Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije smatrat će se dužnicima s područja pogođenih potresom ako dokažu da su uslijed potresa pretrpjeli štetu koja ih onemogućava u podmirivanju poreznog duga te ove dužnike pozivamo da se jave Službi za naplatu i ovrhu svog nadležnog područnog ureda, napominje se u priopćenju.

Neće dirati novac na računima

Porezna uprava za potraživanja za čiju je naplatu nadležna, prema dužnicima s područja pogođenih potresom neće upućivati opomene, niti pokretati ovršni postupak na novčanim sredstvima dužnika radi naplate poreznog duga do 12. srpnja 2021., bez obzira na to za koji bi se dug ovršni postupak trebao pokrenuti i kada je isti dospio.

Kako pojašnjavaju, u tom razdoblju Porezna uprava će se suzdržati od donošenja rješenja o ovrsi na novčanim sredstvima prema svim poreznim dužnicima s potresom pogođenih područja, kao i od provedbe javne prodaje u započetim postupcima ovrhe na pokretninama te neće inicirati niti postupke ovrhe na nekretnini.

Ipak, pljenidba pokretnina i založno pravo ostaju na snazi

Međutim, kako se napominje, Porezna uprava će i dalje provoditi mjere osiguranja naplate poreznog duga donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom pokretnina kao i zasnivanjem založnog prava na nekretninama dužnika.

Napominju i da se ovrha po rješenjima o ovrsi pljenidbom novčanih sredstava koja su zaprimljena na izvršenje kod Financijske agencije prije 12. siječnja 2021. neće obustavljati, osim u slučajevima kada su ispunjeni uvjeti za obustavu ovršnog postupka propisani člankom 147. OPZ-a i u slučaju sklapanja upravnog ugovora.​

Povratak na Net.hr