ČEKA NEGATIVAN NALAZ

MALENICA SE JAVIO IZ SAMOIZOLACIJE I NAJAVIO VELIKE PROMJENE: Reže se broj lokalnih dužnosnika, a pogledajte i što će se još mijenjati

Ono što je sigurno, ministar Malenica seli u novo sjedište ministarstva i vjeruje kako spajanje uprave i pravosuđa neće usporiti proces reformi koje čekaju oba resora

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji, ako test na koronavirus idući tjedan bude negativan, izlazi iz samoizolacije, za RTL je otkrio koji će biti prioriteti divovskog ministarstva.

“Svakako nam je trenutačno u području pravosuđa izazov normalno funkcioniranje sudova koji su oštećeni u potresima, isto tako i rad sudskih tijela koji je ograničen zbog epidemije koronavirusa pa ćemo u tom smislu kroz izmjene zakona o parničnom postupku osnažiti institut suđenja na daljinu i ubrzati sudske postupke”, najavio je ministar te dodao da je trenutačno najvažnije urediti zatvorski sustav, a osobito spriječiti ulazak virusa u zatvore.

Ovršni zakon prošao tri čitanja

Ponovio je kako se ide u opsežno rezanje lokalnih dužnosnika. “U području uprave idemo prema izmjenama zakonskog okvira za smanjenje broja lokalnih dužnosnika, zakon o referendumu, sve ono što stoji u planu zakonodavnih aktivnosti. Prepolovio bi se broj lokalnih dužnosnika, mislim da je 634”, rekao je Malenica.

Uz obnovu potresom razrušenih zgrada, osnivanje Visokog kaznenog suda, pisanje novog Zakona o kaznenom postupku, pravosuđe čeka i novi Ovršni zakon. No hoće li odgoda ovrha biti i na jesen, Malenica ne otkriva:

Seli se u novo sjedište

“Što se tiče Ovršnog zakona, on je prošao tri čitanja u Saboru, trebamo vidjeti što je u ta tri čitanja, koje su bile najveće kritike, najveće primjedbe i onda vidjeti u najkraćem roku što ćemo s tim Ovršnim zakonom.”

Ono što je sigurno, ministar Malenica seli se u novo sjedište ministarstva i vjeruje kako spajanje uprave i pravosuđa neće usporiti proces reformi koje čekaju oba resora.

Povratak na Net.hr