Play ponuda

MALENI CESARE JE KRENUO U ŠKOLU U ITALIJI: / Majka Nina se preselila i viđa ga svaki dan

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Dječak kojeg je odredbom suda otac odveo u Italiju je krenuo u školu u Italiji. Za njim je otišla i njegova majka, Nina Kuluz

10.9.2018.
17:48
Ivo Čagalj/PIXSELL
Play ponuda

Cesare Avenati (9), dječak koji je u lipnju oduzet ovrhom majci Nini Kuluz, danas je krenuo u treći razred osnovne škole u Italiji, gdje po odluci suda živi s ocem Alessandrom Avenatijem.

Image
NINA KULUZ KONAČNO ZAGRLILA SINA CESAREA: /

Sud odlučio da ga može viđati svaki dan, ali pod strogim nadzorom

Image
NINA KULUZ KONAČNO ZAGRLILA SINA CESAREA: /

Sud odlučio da ga može viđati svaki dan, ali pod strogim nadzorom

Dječakovu prilagodbu na novu sredinu prate psiholog i prevoditelj, a podršku mu pruža i majka koja se odmah nakon njegove predaje ocu i sama preselila u Italiju kako bi mu bila bliže. Nina, koja se u Italiji i zaposlila, sina viđa sat vremena dnevno u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Moncalieriju, kako je odredio Sud za maloljetnike, u čijoj su nadležnosti pitanja socijalne skrbi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Moderno opremljena škola

Cesare pohađa Institut za opće obrazovanje i povijest u Moncalieriju blizu Torina. Od ponedjeljka do petka tamo provodi osam sati dnevno. Osim nastave, djeca tamo provode vrijeme i na zajedničkim aktivnostima.

Škola u koju ide maleni Cesare je moderno informatički opremljena, ima radionicu umjetnina u kojoj se djeca bave kazalištem, slikarstvom i audiovizualnim čitanjem, teretanu, dvoranu za psihomotorne aktivnosti, besplatne obroke u školskom restoranu, ambulantu i dvorište s vrtom.

Prije početka školske godine, dječak se upoznavao s ocem od kojeg je bio odvojen šest godina. Upoznao je i rodbinu s očeve strane, piše Slobodna Dalmacija.

Ovršen od majke

shimmer fallback
shimmer fallback

Kazneni sud u Torinu je oduzeo majci Nini Kuluz roditeljsku skrb nad Cesareom kada je osuđena zatvorskom kaznom od tri godine i četiri mjeseca za njegovu otmicu 2011. godine. Kuluz također mora platiti Avenatiju 50.000 eura naknade zbog razdoblja u kojem je bio odvojen od sina i nije znao gdje je. Odluke o kazni zatvorom i isplati novca su nepravomoćne, no ona o oduzimanju roditeljskog prava Kuluz i davanja iste u potpunosti Avenatiju je stupila na snagu odmah.

Do pravomoćnosti odluke o zatvorskoj kazni, Kuluz se jednom mjesečno mora javljati talijanskoj policiji.

I u Hrvatskoj je tužena za otmicu

U Hrvatskoj je nad njom pred Općinskim sudom u Splitu pokrenut postupak za međunarodnu otmicu djeteta jer je sina 2011. godine bez očeve privole odvela u Hrvatsku, a zatim i u Bosnu i Hercegovinu gdje su živjeli u Vitezu četiri godine. kuluz se predala u rujnu 2016. godine. Osim te parnice, u tijeku je i ona po zahtjevu za isplatom uzdržavanja protiv Alessandra Avenatija, koji je Kuluz podnijela u ime Cesarea po dolasku u Hrvatsku 2011. godine.

Play ponuda
Play ponuda