banner

DRAMA U ZAGREBU

MAJKU I KĆER DELOŽIRALI ZBOG DUGA OD 10.000 KUNA: Dio su platile, ali dražba nije odgođena; stan je prodan za 520.000 kuna

Jasminka Jovanović, koja je s kćeri deložirana iz stana, napisala je žalbu i poslala je poštom, ali zakasnila je jedan dan pa je Županijski sud istu odbio te donio odluku o deložaciji. K tomu, sudilo im se po starom Ovršnom zakonu, a ne po novom koji više ne dopušta ovrhu na jedinu nekretninu i za iznose manje od 20 tisuća kuna

U ponedjeljak prijepodne odlukom suda iz stana u Ulici biskupa Josipa Galjufa u Zagrebu deložirane su 61-godišnja Jasminka Jovanović i njezina 20-godišnja kći Lorena. Njih su ovršili susjedi zbog neplaćene pričuve koja je 2014. godine, kada je izdano rješenje o prisilnoj naplati duga, iznosila 10 tisuća kuna. Za toliko su novca Jasminka i Lorena izgubile stan od 40-ak četvornih metara, smješten na iznimno atraktivnoj lokaciji u širem centru Zagreba, pišu Novosti.

Formalnopravno, sud je donio pravičnu odluku, ali problem je u tome što Jasminka Jovanović nije pravodobno uložila žalbu na rješenje o ovrsi, koje je tako postalo pravomoćno.

Žalbu poslala s danom zakašnjenja, sud je stoga odbio

Ona je napisala žalbu i poslala je poštom, ali zakasnila je jedan dan pa je Županijski sud istu odbio te donio pravomoćnu i izvršnu odluku o deložaciji. K tomu, sudilo im se po starom Ovršnom zakonu, a ne po novom koji više ne dopušta ovrhu na jedinu nekretninu i za iznose manje od 20 tisuća kuna. Na dražbi u listopadu prošle godine, stan je prodan za 520 tisuća kuna.

Novosti pišu da obitelj Jovanović nije ušla u financijske nevolje iz obijesti. Jasminka, kao samohrana majka, korisnica je zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb, a stan je ostavština njezine majke. Jasminka je željela platiti dug, Centar za socijalnu skrb joj je dao i jednokratnu pomoć, tako da je iznos s 10 tisuća smanjen na sedam tisuća kuna. Međutim, ni to nije bilo dovoljno da se dražba odgodi. Sud je molbe majke i kćeri odbio tvrdeći da nisu navele nijedan dobar razlog.

Sada i Centar za socijalnu skrb traži da vrate 250.000 kuna

Nevoljama majke i kćeri koje su ostale bez stana ni tu nije kraj. Budući da su ostale bez stana, Centar za socijalnu skrb traži povrat više od 250 tisuća kuna, koliko su Jasminki uplatili tijekom zadnjih 20 godina. Taj zahtjev omogućava stari Zakon o socijalnoj skrbi koji je u međuvremenu također promijenjen.

Jasminka je za Novosti kazala da se sama branila na sudu, jer nije imala novca da plati odvjetnika s obzirom na 1200 kuna socijalne pomoći, odnosno zajamčene minimalne naknade koju prima. Nakon što je stan prodan, obratila se Srpskom narodnom vijeću za besplatnu pravnu pomoć. Uložene su žalbe na sva izdana rješenja. Traži se i test razmjernosti usporedbe visine duga i gubitka doma, upozorava na povredu ljudskih prava… Uložena je i ustavna tužba s molbom Ustavnom sudu za privremenu odgodu ovrhe, ali sve uzalud.

Zadnji pokušaj da se spriječi deložacija bio je potkraj prošlog tjedna. Općinski građanski sud molbu je odbio, tvrdeći opet da nije naveden nijedan dobar razlog za odgodu. Nije ih bilo briga za činjenicu da je zima pred vratima, da Lorena ima temperaturu i da je u Zagrebu gotovo tisuću zaraženih koronavirusom, pišu Novosti. Majci i kćeri, koje su ostale na ulici s osobnim stvarima u vrećicama, članovi SNV-a i Srpskog demokratskog foruma pronašli su privremeni smještaj.

Povratak na Net.hr