BLOKIRANI RAČUNI

MAJKE ODGAJATELJICE U ŠOKU: Fina im je ovršila novčane potpore koje dobivaju od Grada Zagreba

Nakon što je Fina nekim majkama sa statusom odgajateljica koje imaju blokirane račune ovršila iznos cijele novčane potpore koje su primile od Grada Zagreba, ipak se dogodio obrat.

Neki su mediji objavili priče o tome, pa je Fina reagirala pozvavši majke s blokiranim računima da dođu otvoriti zaštićene račune, javlja RTL.

“Na poreznoj kartici mora biti nula”

“U Gradu Zagrebu su mi rekli da moram u Fini otvoriti zaštićeni račun i onda im dostaviti podatke kako bi mi uplaćivali naknadu za odgajateljice”, kazala je za 24 sata Sandra Koren, majka petero djece.

No, njoj su rekli da mora dokazati da joj je to jedino mjesečno primanje, inače će cijeli iznos naknade otići pod ovrhu. Sa sličnim problemom suočilo se još nekoliko majki koje su od Grada Zagreba zatražile da im prizna status majke odgajateljice. Nadale su se, kažu, da će im naknada koju će dobivati od Grada biti izuzeta od ovrha.

“Rekli su mi da se moram odreći dječjeg doplatka i novčane pomoći za treće dijete od 9000 kuna godišnje koju dobivam od Zagreba. Napomenuli su da na mojoj poreznoj kartici mora biti nula”, kaže Sandra Koren.

BANDIĆ DAO NAKNADE: Prvih stotinu majki odgajateljica u Zagrebu dobile 5.250 kuna neto

Ipak mogu otvoriti zaštićeni račun

Od ovrhe su izuzeta primanja poput rodiljne naknade, dječjeg doplatka i roditeljske novčane potpore, ali ne i naknada za majke odgajateljice. Ovršni zakon u nekim slučajevima omogućuje zaštitu dijela primanja otvaranjem zaštićenog računa. Jedna od tih je ostvarivanje drugog dohotka koji ima karakter jedinog i stalnog novčanog primanja. Pod pojmom ‘drugi’ misli se da nije riječ o plaći, mirovini, primicima od samostalne djelatnosti ili obrta i slično, pišu 24 sata.

Dakle, naknada za majku odgajateljicu tretira se kao drugi dohodak koji ima karakter jedinog primanja, ali u tom slučaju doista na poreznoj kartici ne smije biti nikakvih drugih primitaka, poput dječjeg doplatka ili pomoći za treće dijete. Majka može dokazati da je riječ o jedinom primanju tako da u Poreznoj upravi zatraži takozvanu javnu ispravu kojom se Fini dokazuje da je doista riječ o jedinom primanju. Tek tada majka odgajateljica može otvoriti zaštićeni račun.

BANDIĆ NAPOKON OTKRIO KOLIKO ĆE NOVCA DOBIVATI MAJKE ODGAJATELJICE: ‘Nikoga nisam prevario!’

Čak 90 posto majki ima bloirane račune

Na zaštićeni račun isplaćuje se iznos od dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a ako je primanje manje od prosječne plaće, zaštićeni dio iznosi dvije trećine tog primanja. To bi u slučaju naknade koju daje Grad Zagreb bilo 3500 kuna. Prema informacijama iz Grada, čak 90 posto majki odgajateljica ima blokirane račune.

Majkama poput Sandre Koren, koja ima petero djece, a muž joj radi kao školski domar pa nemaju velika primanja, ova naknada od Grada dobro dođe.

“Imamo kredite te treba svaki mjesec pokriti troškove za kuću i hranu. Ne izbjegavam obvezu vraćanja duga, ali bilo bi bolje da se dogovorimo za rate, a ne da mi uzmu sve”, kaže ona.

Inače, majke odgajateljice od Grada Zagreba dobivaju mjesečnu naknadu u iznosu od 5250 kuna neto.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr