PUŠTEN IZ BOLNICE

MAJKA HRVATA KOJI JE OZDRAVIO OD KORONAVIRUSA PRESRETNA I U SUZAMA: ‘Smršavio je u bolnici, ali sad ću ja njega oporaviti’

Majka mladića kaže da je radosna i presretna i da joj na oči idu suze radosnice

U Hrvatskoj je trenutno 25 osoba zaraženih koronavirusom, a novozaraženi su bliski kontakti već oboljelih te je drugih dvoje iz Austrije i Njemačke. Skoro šest tisuća osoba nalazi se pod nadzorom, a dok broj zaraženih u Hrvatskoj raste, stižu i dobre vijesti. Prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj je ozdravio!

Riječ je o bratu prvozaraženog pacijenta, inače radnika tehnološke firme Ericsson Nikola Tesla. Kako saznaje RTL, mladiću su dva nalaza negativna i pušten je iz bolnice. Majka mladića kaže da je radosna i presretna i da joj na oči idu suze radosnice. Na pitanje RTL-a jesu li njezini sinovi smršavjeli u izolaciji odgovara: “Jasno da jesu samo ne znam koliko. Sad ću ja njih oporaviti.”

ODJEL JE ZATVOREN I DEZINFICIRA SE: Zaraženi koronavirusom došao u Klaićevu s djetetom; ‘Zgrožen sam da netko to može napraviti’

Britanci u splitskoj karanteni: ‘Uvjeti su dobri’

Dok se prije nekoliko tjedana digla panika u Ericssonu zbog zaraženog zaposlenika firme, slično se dogodilo jučer u zgradi Siemensa u Zagrebu nakon što je jučer iz Austrije stigao zaraženi zaposlenik sa službenog sastanka. Osim toga, jedna djelatnica Fonda za zaštitu okoliša poslana je kući, a s njom i 50 kolega. Ona je bila u kontaktu sa zaraženim frizerom koji je se prije dva dana vratio iz Munchena sa sajma. Jučer je u Split stigao trajekt iz Ancone koji se ne može vratiti u Italiju.

Iz njega su sinoć izašli zadnji putnici koji se sada nalaze u karanteni u splitskom hotelu. Luka Brčić iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije kazao je da u njihovoj karanteni u Splitsko-dalmatinskoj županiji ima 28 smještenih osoba te da je od toga devet državljana Republike Hrvatske. Dodao je da su svi putnici s Marka Pola u samoizolaciji. Među osobama u karanteni nalaze se i Britanci David i Rebecca. Oni su u karanteni u Hrvatskoj zapeli za vrijeme svog puta oko svijeta koji sada traje dva mjeseca. Nisu znali da će morati biti u samo izolaciji.

“Uvjeti su dobri, nadamo se da će se poboljšati. Htjeli bismo izaći van na sunce. Imamo televiziju, internet i hranu, ali htjeli bi kavu. Osim toga smo dobro, razumijemo zašto hrvatske vlasti rade ovo što rade”, komentirao je David za RTL.

KAZNIT ĆE SE SVI KOJI ŠIRE LAŽNE INFORMACIJE O KORONAVIRUSU: ‘To da krijemo broj zaraženih je uvreda svim zdravstvenim radnicima’

Epidemija je donijela drukčije ‘običaje’ u javni prijevoz i na groblja

“Otkazano je 70 posto linija”, kažu neki autoprijevoznici koji voze na međunarodnim rutama. No, na željeznici je druga priča jer većina vlakova vozi Hrvatskom. Čim se neki vagon oslobodi provodi se dezinfekcija svih dodirnih površina, a naputak su dobili i kondukteri. Dok kontrolori pregledavaju karte, više ih ne moraju uzimati u ruku već na njih mogu samo prisloniti aparat za skeniranje. Osim u javnom prijevozu, koronavirus mijenja “običaje i na grobljima”.

“Pretpostavljam da će, kao i kolege u Europi, Nacionalni stožer donijeti odluku da se svi pokojnici kojima je uzrok smrti koronavirus moraju kremirati. Jer je to nešto najsigurnije i za ljude koji rade na grobljima, da ne bi došlo do zaraze”, kazao Patrik Segota, voditelj podružnice Gradska groblja.

Kada je riječ o sprovodima, nakon se preporučuje kao izraz sućuti umjesto rukovanja ili ljubljenja.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

OPISAO STANJE U ITALIJI: ‘Zatvorene su sve trgovine osim onih najnužnijih. U najvećoj su krizi poslije 2. svjetskog rata. Nije im lako…’

Povratak na Net.hr