PROMETNI TERORIZAM

MAJKA DJEVOJKE KOJU JE KAMENIČKI ODVEZAO U SMRT: ‘On svojim suputnicima nije dozvoljavao da se vežu, imao je falš kopču’

Istraga je trajala više od dvije godine, a presuda je donesena ekspresno

Sutkinja Kvaternik navela je i otegotne okolnosti koje nisu prevagnule nad olakotnim. No propustila je navesti da Marin Kamenički nije dozvoljavao putnicima u vozilu da se vežu.

“Ja sam mlada, a mladi su tu da mijenjaju svijet i svijest. Mi smo tu da mijenjamo stanje. Budućnost je riječ koja nosi nadu i neizvjesnost. Koračam u budućnost i vjerujem u ispunjenje svih svojih snova”, napisala je u eseju Laura Stelio.  No prije dvije godine, njene snove okončao je Marin Kamenički.

Malo nakon 21 sat Kamenički je vozio automobil, s  500 konjskih snaga,  zagrebačkom Ilicom 195 kilometara na sat. Dopuštena brzina na toj prometnici tek je 50 kilometara. U jednom trenutku izgubio je kontrolu i udario u Opel na čijem je suvozačkom mjestu bila Nadica Hoflinger koja je na mjestu poginula. Laura koja je sjedila do njega od siline udara izletjela je iz auta i na nju je naletio drugi automobil. Kamenički se zaustavio tek kada je udario u drugi Mercedes i u tom trenutku se njegov zapalio.

KAMENIČKI JE JURIO MERCEDESOM PO ILICI SKORO 200 NA SAT: U nesreći su poginule dvije žene; ‘Ubio nam je mamu, tražimo pravdu!’

“Napravio je masakr. Ubio je moju kćer i još jednu žensku osobu. Drugog čovjeka je napravio invalidom. To je jedan od najbrutalnijih i najžešćih prometnih zločina, možemo reći i prometnim terorizmom u novijoj hrvatskoj povijesti”, kaže majka poginule Laure Stelio, Žana Stelio za RTL.

Dobio 4.6 godina zatvora

Istraga je trajala više od dvije godine. Najveći misterij navodno je bila takozvana crna kutija koja očitava podatke iz automobila prije nesreće, a koju prvo nitko nije mogao otvoriti. Zbog toga je istraga trajala dvije godine, dok jer presuda prije petnaestak dana donesena ekspresno brzo. Marin Kamenički nije se pojavio na izricanju.

PROMETNI STRUČNJAK OGORČEN PRESUDOM KAMENIČKOM: ‘To je prometni terorizam, Mercedes je bio poput osrednje avionske bombe!

“Optuženi Marin Kamenički kriv je što je 23. kolovoza 2018. (…) kao sudionik u cestovnom prometu kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao opasnost za živote i tijela ljudi pa je zbog toga prouzročena smrt više osoba. Pa se optuženi Marin Kamenički osuđuje na kaznu zatvora od 4 godine i 6 mjeseci”, kazala je sutkinja Irena Kvaternik pri izricanju presude.

SUTKINJA OBRAZLOŽILA PRESUDU KAMENIČKOM I OTRILA ŠTO MU JE UZELA KAO OLAKOTNU OKOLNOSTI: ‘Kazna ne smije biti odmazda’

Uz kaznu zatvora Kameničkom je dosuđeno i oduzimanje vozačke dozvole na pet godina nakon izvršenja kazne zatvora.  “On je uzimao emotivnu vezu s mojom kćeri kao olakotnu okolnost, a s druge strane je brže bolje požurio da se oporavi od velike boli za mojom kćeri i da napravi svoju drugu obitelj. Moja kćer nije imala nikakve šanse da ima svoju obitelj, kao što ja nemam nikakve šanse da budem jednog dana baka”, kaže Žana Stelio.

‘Kćer mi je vratio u lijesu’

Sutkinja Kvaternik navela je i otegotne okolnosti koje nisu prevagnule nad olakotnim. No propustila je navesti da Marin Kamenički nije dozvoljavao putnicima u vozilu da se vežu.

“Imao je falš kopču na svom sjedalu, a takvu je imala i Laura te kobne večeri. Jer je on tako vozio svoje suputnike i ljude koji su sjedali s njim u auto”, kaže Žana Stelio te dodala da nije dao putnicima da se vežu u njegovom automobilu.

“Stavio mi je kćer u auto, ubio je i vratio u lijesu”, govori.
 

 

Povratak na Net.hr