MADUNA JE SDP-OV KANDIDAT ZA VUKOVAR: / Grbin se osvrnuo na Sabu: 'Dosta je kriminala, ali krenimo od sebe'

'Ovo je uvod u kampanju u kojoj nam je cilj stvoriti novu sliku Hrvatske, novu sliku Vukovara, sliku koja je uključiva, slobodna od okova prošlosti i korupcije,

24.2.2021.
15:31

Kandidat SDP-a za gradonačelnika Vukovara je nezavisni Damir Maduna, predstavljen je u srijedu, a iz stranke su poručili da sukob vodstva sa Željkom Sabom i njegova najava o samostalnom izlasku na izbore nisu doveli do masovnog istupa vukovarskog članstva iz SDP-a.

"Ovo je uvod u kampanju u kojoj nam je cilj stvoriti novu sliku Hrvatske, novu sliku Vukovara, sliku koja je uključiva, slobodna od okova prošlosti i korupcije, sliku koja govor o tome kakvi želimo biti, a ne o podjelama i svađama koje vučemo iz prošlosti", poručio je iz Vukovara predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

SDP-OV KANDIDAT HVALI SE DA JE JAČI OD HDZ-OVA: 'Davor Filipović u srazu sa mnom nema šanse!'

'U svim strankama smo zatvarali oči pred kriminalom, dosta je, ali krenimo od sebe'

Problem potencijalnog odljeva vukovarskog članstva komentirao je riječima da neće "popularnost i potencijalno bolji izborni rezultat staviti nauštrb poštenja".

"Svi smo, u svim političkim strankama ali i u društvu, zatvarali oči pred kriminalnim i koruptivnim tendencijama koje su se događale ..., sami smo zatvorili oči pred kriminalom, korupcijom, klijentelizmom i nepotizmom", istaknuo je Grbin.

Dodao je da je vrijeme tome kazati dosta ali i krenuti od sebe. "Ne možeš se praviti da nisi pravomoćno osuđen i skrivati se iza rehabilitacije, ne možeš se praviti da se protiv tebe ne vodi kazneni postupak i skrivati se iza presumpcije nevinosti", rekao je o Sabi predsjednik SDP-a.

'Grad je okovan Penavinom korupcijom'

Istaknuo je da je Vukovar grad s brojim problemima od koji su neki specifični, vukovarski, ali i s problemima koje dijeli sa većinom sredina u Hrvatskoj. Ocijenio je da je "uskoro bivši gradonačelnik Ivan Penava" doprinio tim problemima nesposobnošću i forsiranjem podjela.

"Grad je okovan korupcijom s gradonačelnikom koji je omogućio da mu obitelj kupuje nekretnine po tri kune, a prodaje po 15 kuna, a imamo i drugog kandidata koji se nalazio na čelu agencije koju istražuje USKOK zbog falsificiranja potvrda kojima su poslove dobivali ljudi povezani s HDZ-om", rekao je Grbin.

SDP-ov kandidat surađivao s HDSSB-om i Živim zidom

SDP-ov kandidat Damir Maduna koji će biti i nositelj liste za Gradsko vijeće, vukovarski je branitelj dio čije je biografije i izborna suradnja sa HDSSB-om i potom sa Živom zidom te članstvo u Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara formiranog zbog problema dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Maduna je na inzistiranje novinara poduže objasnio te dijelove biografije naglasivši da je HDSSB podržavao dok su "bili regionalna priča i dok se na čelo stranke nije iz zatvora vratio Branimir Glavaš", a da je Živi zid napustio nakon izbora za Europski parlament i svađe tko će ići u Bruxelles. Kada je riječ o Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara, Maduna je pojasnio da ga je napustio kada je postao instrument u rukama HDZ-a, a u tom se Stožeru zalagao za proširenje manjinskih prava te za ploče na svim jezicima nacionalnim manjina.

Motiv kandidature Damira Madune

Maduna je pozvao suparnike na konstruktivnu kampanju, kampanju dobrih ideja koje su na dobrobit grada i Vukovaraca te da se "pritvore vrata prošlosti, a otvore vrata budućnosti".

Kao motiv za kandidaturu naveo je loše gospodarsko stanje, katastrofalnu demografsku sliku kao i ne tako dobre međunacionalne odnose u Vukovaru. O tome i prevladavanju tih problema govorit će tijekom kampanje kada će se detaljno predstaviti program i s njime doći do svakoga Vukovarca.

Pozvao je svoje suborce, vukovarske branitelje da pokažu "da još u nama ima baruta, da imamo volje da djeci i budućim pokoljenjima ostavimo za život dobar grad".

Gaća: 'Istupanje iz SDP-a zatražilo samo četvero članova'

Povjerenica SDP-a za grad Vukovar i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Biljana Gaća istaknula je da je do sada prema statutu stranke istupanje iz SDP-a zatražilo samo četvero članova te da je u tijeku provjera ispisnica članova koje je Sabo sam prikupio i dostavio stranci. Dodala je da prve telefonske provjere govore da su potpisi prikupljeni pod pritiskom te da prvi provjeren potpisnici ne žele istupiti iz stranke.

Naime, nakon što je vukovarska organizacija SDP-a za gradonačelničkog kandidata predložila Željka Sabu koji je osuđen zbog političke korupcije, vrh stranke je raspustio taj stranački ogranak, Sabu isključio iz stranke, a za povjerenicu su postavili Biljanu Gaću.

„Gradimo kvalitetnu listu za Gradsko vijeće Vukovara koja će biti jedinstvena, na čijem će čelu također biti Damir Maduna, a na listi i pripadnici nacionalnih manjina“, istaknula je Gaća te dodala da u Vukovaru žive pripadnici 22 nacionalne manjine što je njegovo bogatstvo.

Naglasila je da Maduna ima potporu SDP-a te da „nastoji otkloniti predrasudu da su hrvatski branitelji nacionalisti i da ne razmišljaju otvoreno i uključivo“.

Gaća je na današnjoj konferenciji za novinare SDP-a u Vukovaru rekla da se održava na dan rođenja pokojnog lidera SDP-a Ivice Račana te znači vraćanje SDP-a na čelu s Peđom Grbinom smjernicama koje je zacrtao Račan.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali