POVIJESNI ZNAČAJ / Plenković: 'Kupnja aviona za nas je gamechanger. Takve nema nitko od juga Njemačke pa do Grčke'

Oko 12 sati nad Zagrebom će preletjeti dva Rafala, a Macron i Plenković uspinjačom će doći na Gornji grad kako bi ih vidjeli

25.11.2021.
9:22

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu navečer stigao je u Hrvatsku kako bi potpisao ugovor o kupnji borbenih aviona Rafala.

  • Macron je u srijedu navečer stigao u Hrvatsku
  • Danas ujutro sastao se s predsjednikom Milanovićem
  • Milanović i Macron dali su prve izjave
  • Macron je položio vijenac kod Spomenika domovine
  • Svečano je potpisan ugovor u Banskim dvorima

12.47 - Dva Rafala upravo su proletjela iznad Markova trga i Zagreba.

12.15 - Predsjednik Francuske Emanuel Macron i premijer Hrvatske Andrej Plenković održavaju press konferenciju za medije.

"Zadovoljstvo mi je da još jednom mogu pozdraviti mojeg prijatelja Macrona. Ovdje je prije 21 godinu bio njegov prethodnik i sada mi je izuzetno drago da je Macron prihvatio moj poziv. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, do sada u ovoj godini smo na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je jedan od glavnih ulagača u Hrvatsku. Posebno se veselimo predstojećem Francuskom predsjedanju EU-om, mnogo je zajedničkih tema, štitimo zajedničke interese i koristimo sve što nam članstvo u EU-u donosi", kazao je na početku Plenković.

"Zajedno ćemo u partnerstvu s Francuskom raditi kako bismo ušli u schengenski prostor. Ugovor oko Rafala predstavlja novu fazu odnosa, dobivamo najmodernije zrakoplove koji će sigurno utjecati na sigurnost Hrvatske. Drago mi je da predsjednik Macron ima veliko znanje. Tema je bila i BiH, objasnili smo pozicije Hrvatske i u sljedećim tjednima ćemo napraviti izmjene zakona kako bi se u BiH izabrali ravnopravni političari koji će predstavljati sva tri naroda", dodao je Plenković.

"Hvala vam premijeru, doista sam sretan što sam u Hrvatskoj. Moram reći da sam solidaran s hrvatskim narodom. Hrvatska je 2020. predsjedala EU-om, a mi ćemo uskoro predsjedati i to je još jedan most između naše dvije zemlje. Upravo će ta pitanja migracije i digitalizacije pomoći da idemo dalje. Podržavam vaš napredak schengenskom prostoru. Znam i da želite pristupiti europrostoru i to podržavam", kazao je Macron.

"Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stajalištima. Pričali smo o zapadnom Balkanu i to su također naše zajedničke teme. Pričali smo i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Sjeverne Makedonije. Zahvaljujem vam jer ste uvijek bili pravi, lucidni partner. U ožujku ćemo govoriti o Europi koja bi trebala biti ujedinjenija i koja bi trebala zadržati svoju snagu", dodao je Macron.

"Imamo bilatelarnu domenu, zajedničku suradnju u okviru suradnje različitih organizacija, nastavit ćemo raditi na gospodarskoj razmjeni i želimo da se ona znatno poveća. Mi imamo velike ambicije, trudit ćemo se biti barem približno bližu kao što su Francuska, Pariz i Eiffelov toranj", kazao je Plenković. "Avionima štitimo teritorij, kopno i more", rekao je premijer.

"Hrvatska je potvrdila svoju sposobnost nadzora vlastitih granica, što će pomoći pristupanju schengenskom prostoru. Moram reći da izražavamo sućut obiteljima i svim žrtvama koji su poginuli na La Mancheu. Radi se o migrantima koji su poginuli na moru, prošli su kroz najgori mogući sustav, a to je sustav krijumčarenja. Moram reći da naše službe sigurnosti od samoga početka djeluju danonoćno na granicama. Nikada nije bilo toliko vojnika koji se bore protiv nezakonite imigracije. Trebamo povećati odgovornost naših partnera i suradnju s Belgijom, Nizozemskom i Ujedinjenim Kraljevstvom, kao i s Europskom komisijom", rekao je Macron.

"Mi pružamo otpor prema koronavirusu već dvije godine, tako što smo mobilizirali cijeli zdravstveni sustav, pomogli smo gospodarstvu, zaštitili smo naša poduzeća i naravno kampanja cijepljenja je europska kampanja. Moramo slušati one i biti uz one koji pate zbog ove situacije. Vrlo smo strpljivi. Pokušavamo ne oslabiti francusko društvo i upravo zbog toga smo odlučili da nećemo ponovno ići u lockdown već smo uveli covid potvrde. Moramo još povećati procijepljenost i promovirati cjepivo, a posebno treću booster dozu", rekao je Macron o situaciji s koronavirusom u Francuskoj.

"Kupnja aviona u zakonitom smislu je gamechanger. Cijela vojska imat će na raspolaganju avione kakve nitko nema od juga Njemačke pa do Grčke. Možemo biti izvoznici sigurnosti i odvratiti sve prijetnje", rekao je Plenković.

12.02 - Strateški ugovor je potpisan! Prvo su ugovor potpisali premijer Plenković i predsjednik Macron, a zatim i ministar obrane Mario Banožić i francuska ministrica obrane.

12.00 - Službeno se potpisuje strateški ugovor oko kupovine borbenih aviona Rafala.

11.30 - Upravo je završio sastanak s premijerom Plenkovićem te se Macron i ostali kreću prema velikoj dvorani u Banskim dvorima gdje će se potpisati ugovor.

10.59 - Emanuel Macron upisao se i u Zlatnu knjigu.

10.53 - Emanuel Macron stigao je na Markov trg gdje mu je premijer Plenković objasnio koje se institucije nalaze u okolnim zgradama. Sada ulaze u Banske dvore kako bi potpisali ugovor.

10.39 - Macron je stigao kod Spomenika domovine gdje je položio vijenac. Tamo ga je dočekao premijer Andrej Plenković. Sada se kreću prema službenim vozilima te idu prema Banskim dvorima gdje će se potpisati ugovor o kupnji borbenih aviona.

10.17 - Zatim su se i jedan i drugi predsjednik obratili javnosti.

"Poštovani gospodine predsjedniče Macron, ova čast mi je posebna, da je našu državu posjetio francuski predsjednik. Razgovarali smo o nabavi zrakoplova, to je jako bitna stvar za Hrvatsku", rekao je predsjednik Milanović.

"Hvala vam predsjedniče i hvala što ste nas podsjetili na ovaj naš zajednički projekt. Zahvaljujem vam na srdačnom dočeku i velika mi je čast što sam prvi od predsjednika Francuske koji je posjetio Hrvatsku od njezina osamostaljenja. Radi se o nepravdi jer ovaj posjet je simbol našeg prijateljstva, pokazuje koliko su snažne veze između Hrvatske i Francuske. Današnji službeni posjet, partnerstvo koje smo potpisali, mukotrpan rad naših ministara, učvrstit će našu bilateralnu vezu prema jednoj Europi obrane koja isto tako sudjeluje u NATO-u", rekao je predsjednik Macron.

"Podsjećam vas da je Hrvatska predsjedala EU-om nedavno i ova naša suradnja koju ćemo osnažiti je iznimno važna za nas, pogotovo zbog teme zapadnog Balkana. Predsjedniče, zahvalan sam vam na svemu što je pred nama", kazao je Macron.

9.33 - Macron je s Milanovićem ušao u Predsjedničke dvore gdje je upoznao pilote koji će proći obuku za Rafale. Ono što je zanimljivo jest kako su svi s francuske strane nosili maske, a nitko s hrvatske strane ih nije nosio.

9.23 - Macron je stigao na Pantovčak gdje ga je čekao predsjednik Zoran Milanović i piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Doček je počeo intoniranjima francuske i hrvatske himne. Macron je pozdravio pripadnike Počasne bojne koji su ga dočekali na Pantovčaku.

Oko 12 sati nad Zagrebom će preletjeti dva Rafala, a Macron i Plenković uspinjačom će doći na Gornji grad kako bi ih vidjeli.

Nakon toga će Macron otići u Banske dvore gdje će održati sastanak s premijerom te će potpisati strateško partnerstvo i ugovor o kupnji Dassault Rafale borbenih aviona.

Osim toga, očekuje se njegova potpora za schengenski prostor i eurozonu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali