PRAVA BRANITELJA Maticevo ministarstvo demantira Klemma

Gostujuci u jucerasnjoj emisiji RTL Direkt, gospodin Josip Klemm iznio je nekoliko neprovjerenih i neistinitih tvrdnji vezanih uz rad Ministarstva branitelja i ministra Predraga Matica osobno, priopcili su iz Ministarstvo branitelja.

“Nije istina da je Vlada Republike Hrvatske braniteljima smanjila minimalna primanja sa 1.090 kuna na 800 kuna, odnosno, da je ukidanjem opskrbnine smanjila prava hrvatskih branitelja. Istina je, naime, da je Vlada Republika Hrvatske ukidanjem nekoliko postojecih socijalnih naknada, izmedu ostalih i opskrbnina, i uvodenjem jedinstvene zajamcene minimalne naknade za najugrozenije gradane zapocela nuzne reforme sustava socijalnih naknada, odnosno objedinjavanje pod Ministarstvo socijalne politike i mladih nekoliko socijalnih naknada iz razlicitih resora.

Takoder, Vlada Republike Hrvatske nije smanjila minimalna primanja hrvatskih branitelja s 1.090 kuna na 800 kuna, nego, sukladno novom Zakonu o socijalnoj skrbi koji je na snagu stupio u sijecnju 2014.godine, prethodno fiksni iznos opskrbnine od 1.097 kuna sada, nakon uvodenja zajamcene minimalne naknade, iznosi 100% osnove za samca, tj. 800,00 kuna, za dvoclano kucanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1.280 kuna (800+480) te za troclano kucanstvo ukupna visina ZMN-a iznosi 1.600 kuna (800+480+320)”, navodi se u priopcenju Ministarstva.

Podsjecaju da su izmijenili Uredbu o jednokratnoj novcanoj pomoci (JNP) kako bismo korisnicima koji ne uspiju ostvariti pravo na ZMN dali odredenu socijalnu sigurnost te ih dodatno zastitili. U 2014. godini izdano je 10.157 rjesenja u ukupnom iznosu od 24.472.171,00 kuna.

Smanjene samo neke mirovine

“Gospodin Klemm u sinocnjoj je emisiji istaknuo i kako je ova Vlada smanjila braniteljske mirovine za 10%, sto implicira da su sve mirovine hrvatskih branitelja smanjene u navedenom iznosu. Istina je, medutim, kako nisu smanjene mirovine manje 5.000 kuna, mirovine 100% HRVI I. i II. skupine te mirovine djece poginulih hrvatskih branitelja i njihovih majki koje su s njima sukorisnice tih mirovina.

Vazno je napomenuti i kako se smanjenje ne odnosi na one mirovine koje su vise od 5.000 kuna, a smanjenjem bi pale ispod tog iznosa; npr. mirovina u iznosu od 5.012 kuna smanjena je za samo 12 kuna. Na koncu, propisani su i jasni kriteriji gospodarskih kretanja pod kojima ce se smanjene mirovine vratiti na prethodno stanje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr