Luka Modrić protiv 151 saborskog zastupnika

Fantastična suma koju bi Luka Modrić trebao dobiti svaki tjedan izaziva nevjericu.

14.7.2012.
10:53

specijal-201102150360004-Luka Modrić trebao bi, prema navodima španjolskih medija, ovih dana potpisati četverogodišnji ugovor s Real Madridom koji će mu donositi plaću od nevjerojatnih 152.000 eura na tjedan. To vam je milijun i 140 tisuća kuna. Svota koju prosječni hrvatski radnik, ugrubo, zaradi za 17 i pol godina! U svom radnom vijeku, dakle, prosječni se Hrvat može nadati da će uprihoditi koliko i Luka Modrić u dva tjedna.

I nemojte misliti da sam ljubomoran. Modrić je jedan simpatičan momak kojemu se, za razliku od tisuća drugih mladaca koji su se jednako tako mučili i znojili na treninzima, ostvario životni san i uspio se probiti na vrh. I neka mu se ostvari, hvala Bogu, drago bi sigurno bilo svakome od nas vidjeti da jedan naš čouk uspije u tom okrutnom svijetu.

I ako netko želi platiti takvu sumanutu cifru nekome da naganja loptu po terenu, to je njegova stvar. Ima stotine drugih primjera, od bankarskih bonusa, vjerskih fanatika svih vrsta i otoka plastičnog smeća koji plutaju oceanima, do ludih krava i HDZ-a koji pokazuju da smo kao civilizacija totalno zglajzali, pa su preplaćeni sportaši uistinu najmanji problem.

Kako već rekoh, ako netko želi nekome za samo dva tjedna platiti 35-godišnju radničku zaradu, to je njegova stvar. Naša je, međutim, stvar što arti-201207130742006 nas, vas i mene, arti-201207100547006, neto, bez dodataka, dnevnica, troškova putovanja i još puno toga. Pola mjesečne Modrićeve plaće. A s obzirom na uloženi trud i znoj, predanost radu, pokazanu pamet na terenu/sabornici... čini mi se da Španjolci puno pametnije troše svoje novce od nas.

Ta gomila saborskih trutova, od kojih se veliki dio proteklih tjedana nije udostojio arti-201207130742006, a kamoli sjediti u sabornici, u petak je na glasanju pred odlazak na godišnji odmor čak pokazivala nervozu što sve skupa dugo traje, a potpredsjednik Nenad Stazić je požurivao one koji bi se malo zanijeli s govorancijom. Izglasali su i arti-201207130167006 koji su desničari radosno iskoristili za arti-201207100600006 u ime tzv. kršćanskih vrijednosti, garniranu slikama iz Markove crkve u kojoj su građani u vjerskom zanosu molili Boga da spriječi donošenje zakona. Bog je očito imao pametnijeg posla, ali to neće spriječiti desnicu da "u Njegovo ime" nastavi u Hrvatsku uvoditi scene kakvima se zadnjih godina smijemo u američkoj politici. Približavaju se lokalni izbori, HDZ-u i HDSSB-u jednostavno treba nova ideološka podloga.

Linić je potpuno u pravu

Istovremeno s tim vrijeđanjem pameti, s druge strane Markova trga trajala je specijal-201011220227004-Hrvatska u recesiji za spašavanje primanja javnih službenika. Za to više nemaju podršku javnosti kakvu su imali kada su organizirali potpisivanje peticije za sprečavanje promjena Zakona o radu, što specijal-201012070191004-Vlada RH ima zahvaliti dijelu medija koji su odrađujući pripremu terena, napunili građanima uši s pričama o "golemim povlasticama na državnim jaslama".

Činjenica je da su regresi, božićnice, nagrade i dodaci potpuna nepoznanica radnicima u privatnom sektoru koji su sretni ako uopće primaju plaću jer barem nisu na burzi, ali onaj tko tvrdi da su medicinske sestre u pretrpanim bolnicama, učitelji u razularenim razredima ili tete u prekrcanim vrtićima preplaćeni, zaslužio je da mu se zbog bezobrazluka opali šamar. I zaslužio je da radi taj posao nekoliko mjeseci, ako je za to uopće sposoban. Ali neoliberalna vlada zamaskirana u socijaldemokrate odlučila je pod svaku cijenu do ušteda doći rezanjem prava svima osim sebi i vrijednim saborskim trudbenicima koji su jučer otišli na godišnji odmor. To joj ne pada na pamet. Sindikati su svojom tvrdoglavošću dapače navukli na sebe bijes Slavka Linića, kojemu je "dosta šarade". Bolji opis situacije u Hrvatskoj još nisam čuo.

Možda će te zanimati

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali