TREBA NAM ZAOKRET

LOVRINOVIĆ: “10 milijardi kuna uštede može se napraviti bez rezanja plaća”

“Mandatar je otišao na sastanak kako bi napravio korak i prije sastavljanja Vlade te poslao poruku da misli nešto ozbiljno napraviti, ali to ne znači samo rezanja”, komentirao je odlazak Tihomira Oreškovića u Kitzbühel Mostovac Ivan Lovrinović.

Istaknuo je kako su ove godine nužni zaokreti jer će 2017. godina biti jako teška te je podsjetio da je Hrvatska u proceduri prekomjernog deficita i po nadzorom EK.

Lovrinović je kazao kako se “10 milijardi kuna rezova može napraviti bez rezanja plaća”.

“Drugi mirovinski stup treba zamrznuti”

“Na subvencijama se može uštedjeti oko milijardu kuna”, kazao je Lovrinović u HRT-ovoj emisiji Otvoreno te dodao da će kreditni rejting ostati isti.

Iznio je i stav o reformi mirovinskog sustava: “Drugi mirovinski stup treba zamrznuti i smanjit ćemo potrebe zaduživanje države za isplatu mirovina”.

Josip Budimir iz Domoljubne koalicije kazao je kako fokus fiskalne prilagodbe i uravnoteženja proračuna vidi u rashodnoj strani proračuna.

Reforme pred elitom: Orešković i Vujčić razgovarali s 80 bankara i investitora

“Fiskalni kapacitet je već preopterećen, porezi su preveliki i za građane i gospodarstvo”, rekao je Budimir i dodao da treba maksimalno rasteretiti rad.

Budimir također smatra da će porezni obveznici (opet) nastradati od sukoba banaka i Vlade u sporu oko konverzije kredita u švicarskim francima.

U emisiji je gostovao i Gordan Maras iz koalicije Hrvatska raste. On je kazao kako se “usporedbom proračuna 2011. i danas mogu vidjeti velike promjene” Pritom je naveo primjer materijalnih rashoda koji su tada iznosili trinaest milijardi, dok su danas deset milijardi.

Sporazum o povećanju plaća

“Racionalno upravljanje i ujednačavanje koeficijenata – to su neke od mjera kojima je smanjenje postignuto”, rekao je Maras.

Osvrnuo se na reformu mirovinskog sustava koju predlaže Lovrinović i smatra ju štetnom: “Građani znaju da je to njihov novac koji štede kako bi si u budućnosti mogli isplaćivati mirovinu”.

LOVRINOVIĆ: “Nema potrebe za naglim rezovima i smanjenjem plaća”

Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika kazao je da što prije očekuje sastanak s Vladom kako bi o sporazumu o povećanju plaća raspravili u kontekstu današnje situacije u zemlji.

Istaknuo je diskrepanciju između pozitivnih brojki i svakodnevnog života: plaće su državnim službenicima smanjene.

“Što se tiče sporazuma o povećanju plaća, situacija je jednostavna: ako se ispune uvjeti, sporazum se aktivira”, rekao je Pleša u Otvorenom.

Povratak na Net.hr