LOVAC NA NACISTE NAPAO KOLINDU: / 'Zašto se divite ratnim zločincima i fašistima poput Pavelića, Kvaternika i Šakića?!'

'Predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj je izjavi pokušala obraniti neke od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata', rekao je lovac na naciste

14.3.2018.
15:28
Ivo Čagalj / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Direktor jeruzalemskog Simon Wiesenthal centra Efraim Zuroff danas je poslao pismo predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović te izjavio kako je zgrožen njezinim izjavama u Argentini.

Podsjetimo, predsjednica se drugog dana posjeta Argentini susrela s predsjednikom Mauricijem Pacrijem, a pritom je izjavila: 'Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine'.

Izrazila ponos

Dodala je i kako je 'ponosna na sve naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu i tamo krenuli ispočetka te skromno živjeli kako bi mogli pomagati svome zavičaju iz tuđine'.

Grabar-Kitarović je poentirala rekavši kako su 'Hrvati u Argentini dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, kojemu je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovijedanje vjere'.

Šokiran predsjedničinom tvrdnjom

Zuroffa je šokiralo što je predsjednica kazala kako je 'ponosna na sve generacije Hrvata koje su došle u Argentinu' te je konstatirao kako je Grabar-Kitarović slijedom navedenog očito ponosna na ratne zločince poput Ante Pavelića, Eugena Dide Kvaternika i te zapovjednika logora u Jasenovcu Dinka Šakića.

Lovac na naciste naveo je i studiju argentinskog novinara koji je procijenio kako je barem stotinu ustaša pobjeglo u Argentinu, a među njima su, kazao je, bili brojni vodeći članovi ustaškog režima.

'Ili im se divi ili živi u neznanju'

'Predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj je izjavi pokušala obraniti neke od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata. Jedino je pitanje je li njezina tvrdnja proizašla iz divljenja prema ubojitim ustašama ili iz neznanja o njihovu poslijeratnom bijegu', izjavio je Zurroff.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali