HEADHUNTING NA STUDIJU

LOV NA LIJEČNIČKE GLAVE: Inozmne klinike osmislile način odvođenja budućih medicinara iz Hrvatske

Dok Hrvatskoj nedostaje liječnika, inozemne klinike još dok su naši mladi na studiju imaju mogućnost odvesti ih izvan granica zemlje. Studentima odlično Hrvatskoj tragedija.

Mjesečna stipendija od 282 eura tijekom četiri godine, četverotjedna praksa dvaput godišnje uz plaćen put i smještaj, redovno praćen i vrednovan rad stipendista… Uvjet je poznavanje osnova njemačkog jezika i spremnost na njegovo daljnje učenje. Zvuči kao studij iz snova. No, riječ je o natječaju za sve studente medicine koji je već neko vrijeme otvoren na riječkom i na osječkom medicinskom fakultetu.

Dva su fakulteta sklopila ugovor s AMEOS grupacijom inozemnih klinika koja studentima nizom pogodnosti olakšava izobrazbu, a onda i omogućuje specijalizaciju i posao u nekoj od bolnica u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.

Već 90 studenata odazi

Natječaj je zasad privukao 90 studenata. Potvrđuju to u Liječničkoj komori u kojoj upozoravau da je natječaj poticajan za studente, ali loš za nacionalni zdravstveni sustav kojem nedostaje liječnika.

“Rani headhunting ili stipendiranje hrvatskih studenata od strane inozemnih poslodavaca kojim se olakšava odlazak mladih liječnika iz naše zemlje nije dobro za budućnost hrvatskog zdravstvenog sustava u kontekstu njegove održivosti i dostupnosti”, komentira za Večernji list dr. Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore.

Nepotizam i politička podobnost

Liječnici su traženi svugdje u Europi pa su nezadovoljni penalizirajućim ugovorima koji ih vezuju za ustanove u kojima rade u Hrvatskoj. Naime, država im s jedne strane nudi vrlo poželjne uvjete rada u sređenim bolnicama, a s druge slabije unaprijeđivanje i to u sjeni nepotizma i političke podobnosti.

“Inozemni headhunteri pak ovakvim sustavom stipendiranja i uvažavanja interesa mladih liječnika pokazuju te de facto implentiraju stimulacijski model u upravljanju ljudskim potencijalima. Ne čudi stoga da se sve više studenata medicine odlučuje na ovakav vid suradnje sa stranim tvrtkama”, pojašnjava dr. Luetić dodajući kako se isto može učiniti i u našoj zemlji.

Povratak na Net.hr