POVEĆANJE TROŠARINA

LOŠE VIJESTI ZA PUŠAČE: Cijena tekućina za e-cigarete skočit će za 100 posto, a evo koliko bi mogla poskupjeti kutija cigareta

Ako ta uredba prođe, kutija cigareta će uskoro koštati dvije kune više

Uredbe o visini trošarine na duhanske proizvode i prerađevine puštene su u javnu raspravu u nacrtu koji je napravilo Ministarstvo financija. Ako ta uredba prođe, kutija cigareta će uskoro koštati dvije kune više, piše N1. Prema prijedlogu Ministarstva, specifična trošarina na cigarete za tisuću komada porast će na 375 kuna dok je do sada iznosila 335 kuna.

Proporcijalna trošarina bi ostala na 34 posto od maloprodajne cijene. Za 74 kune povećala mi se minimalna trošarina na cigarete i to sa 755 na 829 kuna na tisuću komada. Ako je iznos ukupne specifične i proporcionalne trošarine niži od ukupnog iznosa propisane minimalne trošarine tada se plaća spomenuta minimalna trošarina. U nacrtu stoji prijedlog da trošarina na sitno rezani i ostali duhan za pušenje ostane na 600 kuna za jedan kilogram. K tome, tu je još jedna novost, prijedlog uvodi i pet novih kategorija duhanskih proizvoda na koje bi se u budućnosti plaćala trošarina. Riječ je o cigarama, cigarilosima te na grijane i nove duhanske proizvode, kao i na e-tekućinu, javlja N1.

Uredbom će se alternativa pušenju cigareta diskriminirati?

Predlaže se da bi se na e-tekućine plaćala trošarina od jedne kune na jedan mililitar, dok bi za grijane duhanske proizvode trošarina iznosila 600 kuna za jedan kilogram. Trošarina u iznosu od 600 kuna za tisuću komada plaćala bi se i na cigare i cigarilose. Osim toga, i na nove duhanske proizvode bi se plaćala trošarina u iznosu od 600 kuna za kilogram. HGSPOT grupacija nedavno je predstavila prvu hrvatsku e-cigaretu, a Saša Lončar kao direktor kompanije naglašava da se ovom uredbom pojedina alternativna rješenja pušenju diskriminiraju te ih dovode u nejednak položaj.

“Nedvojbeno je da će nove cijene trošarine na duhan i duhanske prerađevine izazvati negodovanje brojnih pušača, no kod korisnika e tekućina situacija je puno gora. Trošarina za grijani duhan ostala je ista, a ona na tržištu e-tekućina dovest će do skoka cijena proizvoda u rasponu od 50 do čak 100 posto. Prihvatljiv iznos bi bio 20 lipa umjesto jedne kune po ml tekućine. Do sada nije bilo trošarina i normalno je da proizvod koji je po svim ispitivanjima do čak 95% manje štetan od duhanskih proizvoda bude dostupan po pristupačnijoj cijeni širem krugu ljudi. Osim toga, ovako visoke cijene utjecat će na poslovanje domaćih tvrtki koje su većinom male i u začetku poslovanja te se bave proizvodnjom i djeluju u području vapeing industrije, što je nova grana industrije te potencijal za nova zapošljavanja”, rekao je Lončar za Tportal.

Povratak na Net.hr