PRVA ANKETA

LJUDI SU POKAZALI ŠTO MISLE U NOVOJ VLADI: Izjasnili su se i tko im je bolji – Plenković, Orešković ili Milanović

Provedena je i prva anketa među građanima o sastavu nove vlade premijera Andreja Plenkovića.

Prema istraživanju Nove TV, većina građana, njih 56 posto, zadovoljni su sastavom nove Vlade. Njih 31 posto nije, a ne zna 12 posto. I 79 posto HDZ-ovih birača zadovoljno je sastavom vlade, a 40 posto birača SDP-ove koalicije također je zadovoljno. Ipak najveće zadovoljstvo novom vladom imaju birači MOSTA, njih 81 posto.

Plenković je biti bolji od Oreškovića…

Plenković na početku mandata očito može biti zadovoljan očekivanjima građana. Naime, većina misli da će biti bolji od prethodnika Tihomira Oreškovića, ali i Zorana Milanovića.

Da će biti bolji od Tihomira Oreškovića misli 64 posto birača, da će biti podjednaki njih 26 posto, a lošiji samo pet posto. Još pet posto ispitanika izjavilo je da ne zna tko će biti bolji na čelu Vlade.

HDZ-ovi birači njih 77 posto misli kako će biti bolji premijer, da će biti bolji premijer misli i 56 posto birača SDP-ove koalicije, a to misli i 58 posto birača MOSTA. Istina, njih 39 posto misli da će biti jednako uspješan kao i Tihomir Orešković.

…i od Milanovića

Andrej Plenković će biti bolji premiijer od Zorana Milanovića, to misli 60 posto ispitanika, a da će biti isti misli njih 25 posto, lošiji misli 11 posto, a ne zna četiri posto.

1111

Većina HDZ-ovih birača, njih 89 posto, misli da će biti bolji premijer od Milanovića. Birači koalicije predvođene SDP-om misle da će biti bolji: to misli njih 26 posto, da će biti podjednak kao Milanović misli 36 posto, a 29 posto da će biti lošiji. Birači MOSTA njih 77 posto misli da će biti bolji premijer od Milanovća, a njih 21 posto da će biti isto uspješan kao i Milanović.

Vlada neće ispuniti većinu obećanja

Zato većina birača, njih 43 posto, misli da će Vlada ispuniti manji dio izbornih obećanja, da će ih ispuniti većinu misli njih 29 posto, a ni jedno, njih 22 posto. Da će ispuniti sva obećanja misli 5 posto ispitanika. Ne zna njih 3 posto.


HDZ-ovi birači misle da će vlada ispuniti većinu obećanja. Tako misli 56 posto ispitanika. Zato u to ne vjeruju birači SDP-ove koalicije i Mosta. Oporbeni birači tako misle da će vlada ispuniti manji dio obećanja, točnije njih 56 posto. A i 63 posto birača Mosta misli kako će vlada ispuniti manji dio obećanja.

Vlada stabilna četiri godine

Vlada će odraditi četiri godine, misli 84 posto birača, a da to neće biti tako misli 14 posto birača, dok ne zna njih 2 posto.

Da će vlada opstati do kraja, misli 93 posto birača HDZ-a, 78 posto birača SDP-ove koalicije i 95 posto birača Mosta.

Božo Petrov bolji od Reinera, ali isti kao Leko

Novi najmlađi predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov bit će bolji na toj dužnosti od Reinera. No, u usporedbi s Josipom Lekom većina misli da će biti podjednak ili lošiji. Da će biti bolji od Reinera misli 43 posto ispitanika, a da će biti podjednak misli njih 34 posto, lošiji misli njih 18, a ne zna, pet posto.

Loš dojam Reinera?

Čini da Željko Reiner nije ostavio dobar dojam među ispitanicima pa i biračima HDZ-a jer njih 36 posto misli kao će Božo Petrov biti bolji od prethodnika. Da će biti podjednak misli 38 posto HDZ-ovaca, a lošiji njih 21 posto. Petrov će biti bolji od Reinera, tako misli 48 posto birača SDP-ove koalicije, a podjednak predsjednik misli njih 35 posto. Većina Mostovih birača čak 73 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Reinera.


Božo Petrov će biti bolji predsjednik od Josipa Leke, tako misli 25 posto ispitanika, da će biti podjednak misli njih 37 posto, a lošiji njih 32 posto. Ne zna, šest posto.

Podjeljenost HDZ-ovih birača

HDZ-ovi birači su tu podijeljeni. Njih 33 posto misli da će Petrov biti bolji od Leke, a 37 da će biti podjednak, dok 22 posto misli da će biti lošiji. Birači SDP-ove koalcije točnije njih 13 posto misle da će Petrov biti bolji od Leke, a podjednak predsjednik njih 40 posto dok 47 posto misli da će biti lošiji.

Mostovi birači njih 49 posto misli kako će Petrov biti bolji predsjednik od Leke, a njih 39 posto da će biti isti.

Evo što bi po mišljenju birača trebali biti prioriteti Plenkovićeve Vlade

 

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr