INCIDENT I U HRVATSKOJ

LJUDI, DOBRO PAZITE: Kancerogenog sezama iz Indije ima u gotovo svemu – od grickalica i peciva, do namaza i ulja

Europska unija je obvezala uvoznike da se dodatno analiziraju sjemenke sezama podrijetlom iz Indije, a u Hrvatskoj se prvi slučaj pojavio prije tri mjeseca

U zemljama Europske unije, stoga i u Hrvatskoj, povučen je niz proizvoda sa sezamom iz Indije koji sadrže kancerogeni pesticid. Sezam je i sastavni dio pekarskih proizvoda, a upravo zbog te velike količine kancerogenog pesticida nalazi se na udaru već nekoliko mjeseci.

“Mi smo od našeg dobavljača od kojeg inače nabavljamo sezam i ostale proizvode naručili, međutim nisu imali jer je bilo rečeno da je povučen s tržišta. I onda sam morao otići dalje tražiti i nakon tjedan dana dobili smo ponovno isti sezam od našeg dobavljača”, rekao je vlasnik pekarnice u Zagrebu Azgan Qenaj za RTL.

OPREZ AKO STE KUPILI OVO ULJE! Nemojte ga uopće koristiti, povučeno je s tržišta jer je kontaminirano

Belgija prva upozorila na incident

Prva zemlja koja je upozorila na incident je Belgija, i to potkraj prošle godine. Europska unija potom je obvezala uvoznike da se dodatno analiziraju sjemenke sezama podrijetlom iz Indije. U Hrvatskoj se prvi slučaj pojavio prije tri mjeseca.

“Da bi bio kancerogen, on mora ispuniti neka od svojstava. Sve ovisi, osoba mora biti dugotrajno izložena tom proizvodu, ovisi o samoj koncentraciji etilen-oksida u proizvodu, ovisi o dobi osobe, njenoj težini. On ima ta svoja svojstva, ali u principu nema panike i nema ni brige za zdravlje ljudi”, kazao je voditelj Odjela za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Alen Petričević.

Riječ je o plinovitom kemijskom spoju koji se koristi za dezinfekciju vozila, medicinske opreme ili kao pesticid. Nađen je u sjemenkama sezama ili gotovim proizvodima – od krekera, grickalica, smjesa za kruh do namaza i ulja.

Povratak na Net.hr