banner

Linić: To je sad problem banaka, neka one to rješavaju

Nakon godinu dana Trgovački sud kojim je predsjedavao Radovan Dobronić donio je povijesnu presudu u slučaju ‘švicarac’, u kojem su građani pobijedili banke.

Kolektivna tužba koju je protiv osam banaka u ime Udruge Franak pokrenuo Potrošač danas je okončana nepravomoćnom presudom.

Odluka suda je jasna – bankama je naređeno da tužitelju isplate 441.875 kuna, te da u roku od 60 dana ponude promjene ugovora o kreditima uz izraženu glavnicu u kunama na dan zaključenja kredita uz ponudu fiksne kamatne stope.

Komentar na ovu presudu zatražili smo od ministra financija Slavka Linića, koji je kazao da je to sad problem banaka te neka to sad dalje rješavaju.

Iz Hrvatske udruge banaka su pak kazali da ne žele komentirati nepravomoćnu presudu.

Ljubo Jurčić još nije upoznat s presudom, no mišljenja je da je devizna klauzula protuustavna i protuprirodna.

”Devizna klauzula je protuustavna i protuprirodna i ne smije se primjenjivati kod nas gdje je platežno sredstvo kuna, no, nažalost, već je naštetila građanima”, rekao je Jurčić za Danas.hr.

Željko Ivanković na Banka.hr-u piše:
‘Nakon nepravomoćne presude postoji pravo žalbe. Dužnici u francima mogu pak pokrenuti individualne tužbe pozivajući se na presudu u kojima mogu tražiti da im se vrati ono što su platili protivno pravorijeku presude.

Ostaje, u dosadašnjim izvješćima, nejasno koliku fiksnu kamatnu stopu banke mogu predložiti u novim ugovorima koji moraju biti u kunama. Jer ako banke predlože visoku kamatnu stopu, a dužnik to prihvati, možda duga i nema. Također, što ako dužnik odbije novi ugovor s obavezama u kunama, ali i visokom kamatnom stopom.

Same banke, prema računovodstvenim standardima, morale bi izdvajati rezervacije za obaveze po sudskoj presudi.’

Ivan Lovrinović, profesor na Ekonomskom fakultetu, također nije bio detaljno upoznat s presudom, no izjavio je da mu je drago ako su građani pobijedili.

Povratak na Net.hr