LIJEČNIK IZ KB DUBRAVA: / 'Zadnjih tjedan do deset dana zaprimamo sve mlađe pacijente koji su u prosjeku među najteže oboljelima'

Krešimir Luetić je naglasio kako je odgovornost za epidemiološku situaciju podijeljena između Vlade i Stožera s jedne strane te svih ostalih s druge,

8.12.2020.
10:26
screenshot RTL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Predsjednik Hrvatske liječničke komore i jedan od 26 potpisnika apela liječnika i znanstvenika zbog epidemiološkog stanja u zemlji, Krešimir Luetić detaljno je objasnio što je Hrvatskoj potrebno da se izvuče iz ove situacije. U studio N1 je došao ravno s posla, iz KB Dubrave u kojoj već više od tri tjedna u komadu radi s kolegama na liječenju oboljelih od COVIDA-19.

"Dva su osnovna cilja koja taj apel treba postići. Jedno je da se ponovno javnosti osvijesti opasnost od epidemije koja je tu prisutna, koja je među nama. S druge strane, cilj je i pomoći Vladi, tijelima koje donose odluke dati konkretne prijedloge i dati im smjer kojim treba ići. Treba jasno reći građanima da je Hrvatska najlošija po sedmodnevnoj incidenciji u EU-u. Po 14 dnevnoj smo drugi, odmah iza Luksemburga. Međutim oko toga treba nešto razjasniti. Luksemburg testira šest puta više od Hrvatske, Luksemburg ima pet posto zaraženih među testiranima. Dakle, Luksemburg je država koja ima epidemiju pod kontrolom. Hrvatska ima 40 posto pozitivnih među testiranima, drugi smo po incidenciji i nemamo epidemiju pod kontrolom. Naravno da trebamo tražiti strože mjere koje nisu donesene ranije. Ako nisu donešene ranije, treba ih donijeti sada. Pozdravljam odluku o školama, to smo tražili još prije nekoliko tjedana. Mislimo da je treba upotpuniti i online nastavom za više razrede osnovne škole", rekao je Luetić.

Zabrinjavajuća situacija

Rekao je kako je jedino što treba učiniti ako brojke nastave rasti jest postrožiti mjere: "Najbazičnije mjere, a to su mjere zatvaranja, jer jedino tako možemo doći u situaciju da stavimo epidemiju pod kontrolom." Na primjeru svoje bolnice objasnio je da situacija i dalje nije dobra.

"Situacija je, rekao bih, zabrinjavajuća. Bolnica je gotovo popunjena. Ono što posebno zabrinjava je da je pritisak i dalje vrlo visok. I, nešto što sam tamo i osobno radeći primijetio, je da zadnjih tjedan do deset dana zaprimamo sve mlađe pacijente", opisao je stanje te dodao da su sve mlađi ljudi u prosjeku među najteže oboljelima. Tako se osvrnuo i na objavu Gordana Lauca da broj pacijenata u KB Dubrava stagnira.

Luetić je prstom upro u odgovorne za ovakvu epidemiološku situaciju: "Odgovornost je podijeljena između onih koji upravljaju krizom i svih koji sudjelujemo u životu u Hrvatskoj. Naravno da je najveća odgovornost na onima koji upravljaju procesima, a to su Vlada i Stožer", naglasio je.

"Nisam vidio što točno gospodin Lauc iznosi. U zadnjih mjeseci više puta je iznosio različite brojeve, nekad su se pokazali točnima, nekad netočnima. Ne znam koje je brojke iznosio za Dubravu, ali, evo, Dubrava ima i svoju upravu, pa možete provjeriti i te brojeve i ovo što ja govorim. Novoprimljenih je između 35 i 40 (oboljelih) dnevno, nekad i više. Pritom cijelo vrijeme i druge zagrebačke bolnice, odnosno bolnice koje gravitiraju Zagrebu, imaju namjeru premještaja bolesnika koji su COVID-pozitivni, utvrđeni ili na hitnim prijemima ili u bolnicama, tako da je na COVID-bolnicu veliki pritisak, o čemu svjedoče i brojevi", pojasnio je Luetić.

I bonus bolji od ničeg

Osvrnuo se i na plaće medicinskih djelatnika koji brinu o COVID-bolesnicima. One su u nekim bolnicama drastično niže nego inače. "Još prije nekoliko tjedana upozoravali smo Ministarstvo zdravstva da bi liječnici koji iz drugih bolnica dolaze raditi na COVID-odjele, da bi mogli dobiti manje plaće. U zaštitnoj opremi, u COVID-bolnicama, vi ne možete ostvarivati onu istu satnicu koju biste imali u normalnim uvjetima rada. Samim time, oni liječnici koji su mahom dobrovoljno došli u COVID-bolnicu, već su ovih dana, dio njih, dobili manje plaće. Ova odluka Vlade sada ispravlja tu nepravdu; da dobiju tromjesečni prosjek, ali ni na koji način tim liječnicima ne daje dodatnu nagradu. Na liječnicima je izbor ili će dobiti osnovnu plaću za 10 posto uvećanu ili će dobiti tromjesečni prosjek", kazao je, konstatirajući da tu nije posrijedi nikakva "nagrada", nego će dobiti zapravo istu plaći, ali "i ovo je bolje od ničega. Oni koji su dragovoljno otišli raditi u COVID-bolnicu, dobit će istu plaću."

O tome je za N1 govorio i predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić. On je istaknuo kako se radi o pozitivnom iskoraku Vlade i Ministarstva zdravstva. "To je negdje oko 500, 600 kuna povećanja na plaću medicinske sestre. Ovaj način na koji su dali da dodatak vrijedi za prošli mjesec pokazuje da je Vlada prepoznala medicinske sestre kao bitne djelatnike u borbi protiv virusa", rekao je i dodao, da je taj dodatak mogao doći i prije. Naglasio je kako je i prije epidemije u zdravstvenom sustavu nedostajalo 4500 sestara.

"Radimo gotovo 24 sata dnevno. Imate jednu županijsku bolnicu gdje su sve sestre instrumentarke ispale u jednom danu tako da morate preko noći posuditi od nekoga sestru instumentarku jer uvijek se može dogoditi ili prometna nesreća ili hitan carski rez gdje je potrebna medicinska sestra koja je instrumentarka i koja je s iskustvom. Stvarno radimo i kao Komora i kao Ministarstvo zdravstva zajedno da napravimo ono što je najbolje moguće. Trenutačno uspijevamo u tom radu. Ono što se nadamo jest da će brojke početi padati", rekao je Gazić.

Dodao je kako će bonus biti obračunat za studeni, ali će biti isplaćen na plaći za prosinac, odnosno u siječnju. Istaknuo je da medicinske sestre ne mogu dobiti manju plaću, jer ionako odrađuju velik broj prekovremenih sati.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali