Liječnici platili gomilu novca za specijalizaciju, a ona dala otkaz

Pulska bolnica ostala je bez jedne liječnice na psihijatriji. Ona je naime dala otkaz nakon specijalizacije. Stoga je pokrenut spor protiv liječnice o kojem će odlučivati nadležne institucije. Cilj im je psihijatricu vratiti na posao ili vratiti uloženi novac.

U samo pola godine lista čekanja kod okulista u Puli produljila se na čak pola godine. Tu je i nedostatak dječjeg kardiologa budući da je jedina liječnica otišla u mirovinu.

Bolnica plaća specijalizaciju

Na ispomoć u tu ambulantu već duže vrijeme dolaze dva liječnika iz riječkog KBC-a. No njihov se dolazak planira iz tjedna u tjedan i još nema točnog termina kada zapravo pregledavaju male pacijente u Puli budući da dolazak u Istru prethodno trebaju uskladiti sa svojim obvezama u matičnoj ustanovi, javlja Glas Istre.

Odnedavno je bolnica ostala i bez psihijatrice koja je dala otkaz na Odjelu psihijatrije.

Za specijalizaciju jednog liječnika godišnje ode 200.000 kuna

Sanacijska upraviteljica dr. Irena Hrstić kaže da bolnica plaća specijalizaciju liječnicima. a to okvirno iznosi oko 200 tisuća kuna godišnje. Uzme li se u obzir da dužina specijalizacije u prosjeku traje oko pet godina bolnica za jednog specijalizanta plati i do milijun kuna. Obveza je specijalizanta da nakon toga u ustanovi koja ga je uputila i financirala specijalizaciju provede barem onoliko vremena koliko je specijalizacija trajala.

Poštivanje ugovorne obveze

“Sada nam se dogodilo da je psihijatrica nenadano dala otkaz zbog čega neočekivano imamo problem s kadrovima i na psihijatriji. Svatko može dati otkaz i ima na to pravo, no mi želimo da se poštuje ugovorna obveza prema ustanovi koja je specijalizaciju te liječnice financirala. Taj novac ne može biti oprošten”, odgovorila je ravnateljica.

Povratak uloženog novca ili povratak na posao

Zbog toga su pokrenuli spor protiv liječnice o kojem će odlučivati nadležne institucije, rekla je ravnateljica. Cilj im je psihijatricu vratiti na posao ili vratiti uloženi novac. Prema ugovoru s bolnicom liječnica ima obvezu raditi u ustanovi toliko dugo koliko je trajala specijalizacija, kaže dr. Hrstić.

Cijeli članak pogledajte ovdje.

Povratak na Net.hr