OGLASILI SE

LIDL I PIVAC O PILETINI ZARAŽENOJ SALMONELOM: ‘Ispoštovali smo procedure, nalazi su bili uredni…’

Mesna industrija Braća Pivac danas je objavila kako joj je poljski proizvođač pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom dostavio laboratorijske nalaze koji su pokazali zdravstvenu ispravnost te da su proizvod uzorkovali i sami i nalaz je bio uredan, dok su iz Lidla izvijestili da su nakon redovite kontrole i pozitivnog nalaza poduzeli propisane mjere.

Iz Mesne industrije Braća Pivac navode kako proizvođač pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom – poljski Indykpol posjeduje sve potrebne standarde i visoke norme u poslovanju hranom te kako je proizvod nabavljen u skladu sa svim hrvatskim propisima i propisima EU-a o zdravstvenoj ispravnosti.

ZATAŠKAN SKANDAL: U hrvatskom trgovačkom lancu otkriveno meso zaraženo salmonelom, a nitko nije javio građanima!

Prilikom nabavke i otpreme pošiljki proizvođača Indykpol ispoštovali smo sve nužne procedure i provjere koje su propisane, a isto tako smo poduzeli sve dodatne radnje vezane na vlastite sustave samokontrole proizvoda, navode iz MI Braća Pivac.

Fresh chicken

Rezultati laboratorijske kontrole

“Proizvođač nam je dostavio laboratorijske analize koje su pokazale zdravstvenu ispravnost proizvoda. Proizvod smo i mi uzorkovali u ovlaštenom laboratoriju te su nalazi bili uredni. Isporukom prema kupcu ispoštovane su sve mjere, a daljnjim analiziranjem od strane kupca te dobivenom analizom zdravstvene ispravnosti, proizvod se više nije nalazio na tržištu Hrvatske jer mu je u međuvremenu istekao rok”, navodi se u odgovoru MI Braća Pivac.

Dakle, ističu iz te mesne industrije, “proizvod je nabavljen u skladu sa svim hrvatskim i EU-ovim propisima o zdravstvenoj ispravnosti, uključujući da je proizveden i potječe iz odobrenog objekta od strane EU-a”.

Iz Mesne industrije Braća Pivac također ističu da termička obrada hrane kao i pravilno postupanje s hranom eliminira opasnost od obolijevanja salmonelom.

ZATAŠKAN VELIKI SKANDAL: Ministarstvo objavilo koji je trgovački lanac prodavao piletinu zaraženu salmonelom

U odgovoru navode i kako spomenuta poljska tvrtka “nije ni na kakav način u korelaciji s tvrtkom proizvođačem jaja već je riječ o drugom pravnom subjektu”. Naime, Mesna industrija Braća Pivac bila je dobavljač i jaja iz Poljske, koja su zbog sumnje da su izvor salmonele s hrvatskog tržišta povučena u drugoj polovini listopada.

“Mesna industrija Braća Pivac je na raspolaganju svim službama i tijelima oko utvrđivanja relevantnih činjenica”, poručili su u današnjem odgovoru iz te tvrtke.

Lidl Hrvatska: Nakon pozitivnog nalaza obavijestili Ministarstvo

Iz Lidla Hrvatska su potvrdili da su predmetnu piletinu i pačetinu poslali na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te je u konkretnom slučaju, po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obaviješteno Ministarstvo poljoprivrede te su u suradnji s Ministarstvom poduzete propisane mjere.

“Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te Lidl ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda”, navode iz tog trgovačkog lanca.

Three Whole Poussins on a Chopping Board

Održavanje ‘visokorizičnih’ namirnica

Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, nužno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj se hladni lanac višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature, o čemu se obvezno vode zapisi. Svi zapisi su predmet verifikacije i kontrole, ističu iz Lidla.

“Za visokorizične namirnice kao svježe meso, vrlo je važno da se i nakon kupnje transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi te da se prije konzumacije pravilno termički obrade kako je i navedeno na deklaraciji proizvoda. S obzirom na visoke standarde kontrole kvalitete, meso u našoj ponudi je zdravstveno ispravno te ga naši kupci mogu i dalje slobodno konzumirati. Ako naši kupci još uvijek imaju kupljeni proizvod, mogu ga vratiti u obližnju Lidlovu trgovinu uz povrat novca, neovisno o tome imaju li račun”, poručili su iz tog trgovačkog lanca.

Tolušić zatražio razrješenje pomoćnika Kiša

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić danas je ocijenio da je Ministarstvo u slučaju pilećeg i pačjeg mesa zaraženog salmonelom, o čemu izvještava današnji tisak, postupilo po zakonu, ali da je trebalo brže reagirati te je zatražio razrješenje pomoćnika ministra za veterinarstvo Tomislava Kiša, kojem zamjera što javnost, pa i on sam, nisu prije saznali za zaraženu piletinu.

EKSPRESNA SMJENA ZBOG SKANDALA OKO ZARAŽENE PILETINE: Ministar Tolušić pronašao krivca za neinformiranje javnosti

Prema pisanju današnjeg Jutarnjeg lista, javnost nije na vrijeme obaviještena o zaraženom mesu, jer mu je u vrijeme kad je nalaz bio gotov istekao rok trajanja i više ga nije bilo na tržištu. To, piše Jutarnji list, otvara mogućnost da je sporna roba bila na tržištu dok se čekao nalaz te da su je građani kupovali i konzumirali.

“Ja sam tek jučer doznao za slučaj sa salmonelom, ta je informacija iz novina došla do mene, umjesto od službi od kojih je trebala”, rekao je Tolušić u izjavi novinarima u Hrvatskom saboru.

Ministar kaže da je Kiš “načelno postupao po procedurama”, no nije izvijestio nadređenog.  “Mislim da oko toga nemamo što razgovarati. Mislim da sam prvi, kao glavna i odgovorna osoba u Ministarstvu, to trebao znati 2. studenoga, ako ne već i prije”, istaknuo je ministar poljoprivrede.

Suglasan je da je o salmoneli javnost trebala ranije znati, jer je dio zaraženih proizvoda mogao možda ostati u hladnjacima građana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr