NIJE PHOTOSHOP

‘LEBDEĆI’ TRAJEKT NA JADRANU: Ovaj brod ustvari ne lebdi! Pločanski fotograf snimio vrlo zanimljiv fenomen

Miraž je optička pojava koja nastaje lomom svjetlosti u atmosferi, kada raslojavanje atmosfere nije jednoliko

Pločanski fotograf Martin Burić je snimio nevjerojatnu fotografiju tijekom nedjelje. Svojim objektivom Burić je ulovio zanimljiv trenutak u kojem se činilo da trajekt, koji plovi na relaciji Ploče – Trpanj na Pelješcu, lebdi iznad horizonta, piše Dalmacija danas.

Riječ je o optičkom fenomenu loma svjetlosti, a slučaju “lebdećeg trajekta”, fatamorgani, odnosno gornjem miražu. Fotograf iz Ploča snimio je jedan od interesantnijih kadrova ovog fenomena na Jadranu uopće.

Inače, miraž je optička pojava koja nastaje lomom svjetlosti u atmosferi, kada raslojavanje atmosfere nije jednoliko. Zato nastaje totalno odbijanje odnosno reflekcija svjetlosti između različito zagrijanih slojeva atmosfere kao i svijanje zraka svjetlosti.

Primjerice, zbog toga se otoci i planine čine kao podignuti u visinu te odvojeni od površine Zemlje, predmeti se vide iskrivljeni, dvostruki, trostruki itd., piše Dalmacija danas.

Prilikom donjeg miraža konkavna strana zrake svjetlosti zakrenuta je prema gore, dok je zakrenuta prema dolje prilikom gornjeg miraža. Fatamorgana se ubraja u pojave miraža.

Povratak na Net.hr