Potrošačima objasnili što im podvaljuju pod pršut i zatražili uklanjanje lažnjaka

Udruga Dalmatinski pršut uputila je na adresu Državnog inspektorata RH i glavne državne inspektorice Božene Vrbanić pisani zahtjev da provedu inspekcijski nadzor i nalože da se s hrvatskog tržišta povuče lažno i zavaravajuće označeno suho meso koje se deklarira kao pršut iako je to šunka, odnosno iskošten i osušen svinjski but.

“Iako je Pravilnik (o mesnim proizvodima, op.a.) na snazi, i nered na tržištu i varanje hrvatskih potrošača i dalje su na snazi. Mi iz Udruge Dalmatinski pršut zahtijevamo od Državnog inspektorata da se tome neredu stane na kraj. Nismo, naravno, protiv toga da se na tržištu nudi suhi svinjski but ili suha šunka, ali zahtijevamo da se taj proizvod tako i deklarira, a ne da se prodaje pod nazivom pršut, dalmatinski pršut, drniški pršut, istarski pršut ili krčki pršut”, kaže Ivica Babić, predsjednik Udruge Dalmatinski pršut.

“Lažni” pršut uglavnom se nabavlja iz uvoza. Glavninu čine svježe iskošteni i potom osušeni svinjski butovi, odnosno šunka. Najveći dio takvih svinjskih butova − šunke, reže se, pakira i na policama trgovina i u ugostiteljskim objektima prodaje kao pršut, piše Slobodna Dalmacija.

“Od države zahtijevamo uvođenje reda, a mi pršutari uzvratit ćemo većom proizvodnjom i novim zapošljavanjem”, kažu iz udruge.

Povratak na Net.hr