TOTALNI KAOS

LAKOMI LJUDI I DALJE ZIDAJU NA PLITVICAMA: ‘Neka nas UNESCO izbriše s liste svjetske baštine, ne vidim problem!’

UNESCO godinama upozorava Hrvatsku da mora jače brinuti o očuvanju Plitvičkih jezera inače će ona biti izbrisana s liste svjetske baštine, piše 24 sata.

UNESCO-u nije jasno zašto uprava parka, trenutno pod vodstvom Anđelka Novosela, nema ingerenciju nad gradnjom u parku. U UNESCO-u smatraju da je Hrvatska dopustila premasovni turizam u Plitvicama koji priroda više ne može podnijeti.

Kretanje u Nacionalnom parku trebalo bi biti ograničeno na točno određene staze, kontrolirano i bez utjecaja na okoliš. Najveći problem u parku je gradnja, ali postoji određeni prostorni plan koji to dopušta i koji je ustupak stanovništu koje je prije živjelo u parku. Male autohtone kuće sad postaju apartmani za turiste.

“Gradimo apartmane, svi ih grade”, rekao je za 24 sata vlasnik apartmana u gradnji u naselju Jezera u Nacionalnom parku Plitvička jezera. On je rekao kako se na temeljima stare kuće podiže novi objekt, te da njemu, a ni svim ostalim mještanima, nije nimalo drago što se propituje njihova gradnja.

“Nama je isto”

“Nemam komentara za brisanje Parka s UNESCO-ova popisa svjetske baštine. Mi smo dozvole dobili od nadležnih službi i sve je tu legalno. Ne vidim u čemu je problem. To su bile stare kuće, obnavljamo objekte, a dozvole imamo. Mi smo tu obično stanovništvo i to nama ne mijenja ništa.

Nacionalni park Plitvička jezera iz godine u godinu bilježi sve veći broj posjetitelja, najviše ima stranaca iz Njemačke, Japana i Južne Koreje. Ove godine zaposleno je 350 sezonskih radnika, a godišnja dobit parka je 250 milijuna kuna.

Ukinuli, ne ukinuli park s popisa, nama je isto. Turisti bi i dalje dolazili. Tu smo živjeli generacijama, i kad nije bio pod UNESCO-om”, rekao je za 24 sata sugovornik koji je sagradio nove apartmane.

Drugi graditelj dijeli slično mišljenje te napominje da postoji dugogodišnje neslaganje oko Prostornog plana. “Ništa se ne radi ilegalno. Dešavaju se apsurdi, nisu imali Prostorni plan 20 godina i onda su ga izglasali. Kuće su stajale i prije, i sad kad su sve izglasali, sad ne valja.

Privremena zabrana gradnje

I što sad, zar ćemo sve rušiti. Što god napravite, za godinu dana će se netko pojaviti i reći da to ne valja”, izjavio je vlasnik koji u naselju Plitvica Selo posjeduje više objekata. S druge strane, neki graditelji upozoravaju da su nakon rata kupili uništene kuće i sada ih obnavljaju što sada predstavlja problem unatoč tome što su poštovali sve smjernice konzervatora pri gradnji.

“Pazite, većina vlasnika objekata u naselju Plitvice Selo poštuje sve ekološke preduvjete za razliku od onih u parku jer uređuju okoliš, koriste prirodne materijale, griju se na drva, imaju pročistače voda.” UNESCO je tražio privremenu zabranu nove gradnje kao jedan od preduvjeta, a za to se zalaže i čelnik parka Anđelko Novosel, kojeg je postavio Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Novosel, osim što priprema plan kako ograničiti broj turista u parku, zajedno s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike upire prstom na Ministarstvom graditeljstva da treba riješiti probleme gradnje.

“Cilj je učinkovita zaštita Plitvičkih jezera”

Stručnjaci oba ministarstva održavali su sastanke, no još uvijek nema nikakvog konačnog rješenja. Iz Ministarstva zaštite okoliša vjeruju da još imaju nešto vremena te da nema opasnosti da će Plitvice uskoro biti skinute s liste svjetske baštine.

most

“Cilj nam je učinkovita zaštita Nacionalnog parka Plitvička jezera te smanjenje kako broja posjetitelja, tako i pojačane gradnje objekata”, poručili su iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

” Radimo sve kako bi se smanjio pritisak na Nacionalni park Plitvička jezera i otklonili prigovori UNESCO-a te ističemo da su u ovom trenutku navodi da parku prijeti izbacivanje s popisa svjetske baštine UNESCO-a neutemeljeni”, poručuju iz Ministarstva.

Ne mogu zabraniti gradnju

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ima drugačiju priču te tvrde kako rade sve što je u njihovoj nadležnosti, ali i poručuju da ne mogu zabraniti gradnju. Ističu kako svi graditelji moraju ishoditi suglasnost Ministarstva zaštite okoliša, pa bi upravo oni morali štititi park.

Moratorija na gradnju nema jer zakonski propisi Republike Hrvatske ne poznaju moratorij niti postoji takva mogućnost zabrane provođenja plana. Provođenje plana jest izdavanje dozvola prema planu koji je donio Hrvatski sabor”, poručuju iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Iz oba ministarstva ističu kako čekaju dolazak pozvane ekspertne skupine UNESCO-a koja će obići Plitvička jezera, a oni bi trebali predložiti rješenja koja će izmiriti javni interes, zaštitit biser prirode i potrebe stanovništva. Iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja poručili su kako su spremni pokrenuti izmjenu prostornog plana za Plitvice ako im se dokažu razlozi za izmjenu, jer trenutno razloge ne vide.

Povratak na Net.hr