LAGAO NA SUĐENJU: / Ježić u svjedočenju rekao da je osoba preko kojeg je Sanader dobio mito pokojna, a to nije istina

Partner čije ime Ježić nije želio otkriti, morao je znati sve o tokovima novca i zašto je te kako novac za Sanadera uplaćen na račun njihove tvrtke

31.5.2019.
11:47

"Ne želim otkriti tko je bio suvlasnik tvrtke jer je ta osoba pokojna", izjavio je Robert Ježić u svom posljednjem svjedočenju na suđenju Ivi Sanaderu za mito koji je navodno primio da bi MOL-u predao upravljačka prava u Ini, piše Index.

Ježić je govorio o njegovom partneru u tvrtki Xenoplast preko koje je navodno MOL platio pet milijuna eura mita za Ivu Sanadera. Taj partner, čije ime Ježić nije želio otkriti, morao je znati sve o tokovima novca i zašto je te kako novac za Sanadera uplaćen na račun njihove tvrtke, donosi Index. Na tom se ročištu Ježić prilično neobično ponašao. Nekoliko je puta, opsovao sebi u bradu zbog čega je i oštro opomenut.

Robert Ježić svjedočio na suđenju u aferi INA-MOL

U lipnju će morati otkriti tko je suvlasnik firme Xenoplast

Upućeni Indexovi izvore tvrde da ovo nije prvi put da Ježić na sudu laže. Zaključci s Arbitražnog suda u sporu Hrvatske i MOL-a pokazuju da su suci ispisali cijelu tablicu s neistinama koje je Ježić izgovorio te s potpuno različitim svjedočenjima, što je Index prije i objavio.

Nakon osam godina suđenja Ježić će, kažu izvori, na ročištu 6. lipnja konačno morati otkriti tko je suvlasnik tvrtke Xenoplast, odnosno Dioki Holdinga, registrirane u švicarskom gradu - kantonu Zug, što je svojevrsna porezna oaza, preko koje je trebao biti isplaćen mito za Sanadera. Premda Ježić tvrdi da jest, ta osoba ipak nije pokojna.

Kao direktori Xenoplasta 2004. godine bili su upisani Ježić te Michael Iten i Urs Hausheer, odvjetnici iz tvrtke Hausheer&Partner.

"Upravo Hausheer je bio ne samo direktor, nego i tajni suvlasnik, i Ježić će to morati priznati", tvrdi Indexov upućeni izvor.

Hausheer u dobrim odnosima s Vladimirom Putinom

U energetskom poslovnom svijetu, Hausheer je iznimno poznat, a k tome, tvrdi se da je u dobrim odnosima i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Hausheer je bio prva i jedina upisana osoba u tvrtki Nord Stream AG (Sjeverni tok), projektu gradnje plinovoda iz Rusije do Njemačke, koji izaziva bijes SAD-a. Osim spomenutog je i ovlašteni potpisnik tvrtke Južni tok Srbija, koja je jedna od prepreka srpskom ulasku u NATO i EU.

U slučaju da Ježić na ročištu zakazanom za 6. lipnja prizna da je Hausheer bio ne samo direktor, nego i tajanstveni suvlasnik tvrtke, ta informacija mogla bi promijeniti geopolitičko tumačenje procesa Sanaderu jer bi se tada Rusi pojavili kao ključni igrači. Za kraj, Index podsjeća da Robert Ježić već godinama nije u državni proračun uplatio pet milijuna eura iako je to obećao učiniti u roku od mjesec dana.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali