Traže smanjenje plaća dužnosnika za 21 posto!

Laburisti su izračunali da bi tim smanjenjem najniža dužnosnička plaća pala na 14.057 kuna bruto, ne računajući u to i ostala materijalna prava koja im jamči zakon, poput naknade za odvojeni život, troškova za službena putovanja i prehrane.

Hrvatski laburisti uputili su u saborsku proceduru prijedlog izmjena Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika kojima se predlaže smanjenje plaća svih državnih dužnosnika za 21 posto.

Predsjednik laburista Dragutin Lesar zamjera Vladi što se smanjenje osnovice za plaće iz ožujka za tri posto jednako odnosi i na državne službenike s minimalnim primanjima kao i na državne dužnosnike čija primanja višestruko premašuju prosjek.

“Očekivali smo da će Vlada pokazati veću solidarnost s onima koji imaju niže plaće. Predlažemo da se za sve državne dužnosnike u zemlji koeficijenti umanje za 21 posto”, rekao je Lesar.

Šef laburista se brani kako ovaj potez nije populistički pa je podsjetio da su i drugi njegovi prijedlozi bili prozivani populističkima sve dok ih nije predložila Vlada poput ukidanja povlaštenih mirovina političkim elitama i ukidanje povlaštene mirovine predsjedniku Republike, ili dok se nisu u praksi pokazali kao loša rješenja poput odvojenog održavanja europskih i lokalnih izbora te smanjenja broja potpisa potrebnih za referendum.

Što misle saborski zastupnici o prijedlogu smanjenja plaća?

O prijedlogu laburista svoje su mišljenje dali i saborski zastupnici koje bi smanjenje plaće trebalo direktno pogoditi, iako su šanse za njegovo usvajanje vrlo male.

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević nije previše oduševljen prijedlogom, a laburistima zamjera da u posljednjih godinu dana nisu predlagali konkretne planove kako promijeniti smjer u kojem ide Hrvatska, a za kojega tvrdi da vodi u propast.

”Od HDZ-a ste čuli puno prijedloga a od Hrvatskih laburista osobno nisam čuo nikakav suvisli prijedlog. Nije problem koliko netko ima plaću nego što napravi za tu plaću”, rekao je Milošević.

Iako nema ništa protiv smanjenja plaće, potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP) ipak smatra kako je riječ o demagoškoj inicijativi laburista.

”Što se mene tiče plaća nije presudna u mom radu. Ako je inicijativa koja će donijeti boljitak Hrvatskoj onda ću je podržati”, rekla je Zgrebec.

HDSSB-ov Zoran Vinković kaže kako bi volio da su laburisti prijedlog poslali bar šest mjeseci prije lokalnih izbora, a ne niti mjesec dana prije, i da se u prijedlogu traži smanjenje od 51 posto.

”Što se mene tiče, ja mogu ovdje i džabe raditi”, poručio je Vinković.

Povratak na Net.hr