FRANCUZI TRAŽE AVANS OD 150 MILIJUNA EURA / Počinju pregovori o kupnji francuskih Rafala: Evo do kada im moramo platiti skoro milijardu eura

Ovog mjeseca u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog time dolazi francuska tehnička delegacija, čime službeno započinju pregovori Hrvatske i Francuske oko kupnje borbenih aviona

7.6.2021.
10:37
Profimedia

Francuska tehnička delegacija ovaj mjesec dolazi u Zagreb na sastanak s članovima hrvatskog tima, čime će i službeno početi pregovori Hrvatske i Francuske o ugovoru za kupnju 12 aviona Rafale F3R, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Na čelu hrvatskog pregovaračkog tima, u kojem nema predstavnika Glavnog stožera ni Ratnog zrakoplovstva, šef je premijerova ureda Zvonimir Frka-Petešić. Francuska je strana u u svojoj ponudi na hrvatskom natječaju predala i prijedlog ugovora koji će biti temelj razgovora, navodi dnevnik.

Potpisivanje ugovora do kraja godine

Riječ je o pregovorima između dviju država, a ugovor bi, uvjerene su obje strane, trebao biti potpisan do kraja godine, najkasnije početkom 2022.

Osim ugovora s francuskom državom, Hrvatska će morati potpisati i i popratne ugovore s proizvođačima naoružanja koje će biti isporučeno s avionima. Sugovornici Jutarnjeg lista kažu da ponuđena cijena na natječaju nije predmet pregovora.

"O cijeni nema pregovora. Na natječaju je ponuđena cijena od 999 milijuna eura i ona se ne mijenja", kaže sugovornik, no dodaje kako bi francuska strana mogla biti izdašnija u nekim drugim stvarima.

Otplata aviona

Ono što bi se u pregovorima moglo izmijeniti jest rok isplate gotovo milijardu eura. Francuska je strana u ponudi dala nekoliko modela otplate s mogućnošću otplate do najviše deset godina.

U vladinu dokumentu stoji kako će avioni biti plaćeni u roku od šest godina, a premijer Andrej Plenković izjavio je da otplata počinje sljedeće godine i da će sve biti plaćeno do 2025. godine.

No, još uvijek nije poznato hoće  li se avioni platiti direktno iz proračuna ili će vlada dići kredit. Obje strane pritom naglašavaju da ovim financijskim aranžmanom Hrvatska ne smije narušiti maastrichtske kriterije, donosi Jutarnji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen