I TO JE KOD NAS MOGUĆE

KUPILI ZA ŠEST, A PRODALI ZA ČAK 24 MILIJUNA: Na putu od jedne do druge državne tvrtke šljunak poskupio četiri puta

Čini se da je na pomolu još jedna afera u državnim tvrtkama koja pokazuje kako je ovdje moguće da na putu od jedne do druge državne tvrtke građevinski materijal najniže kvalitete poskupi čak šest puta.

Nacional piše kako je jedan od posljednjih poteza nedavno smijenjenog predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Ivana Pavelića bilo sklapanje ugovora o prodaji šljunka iz eksploatacijskog polja Žljebic kod Koprivnice tvrtki Izgradnje Mida po cijeni od 15 kuna po kubiku, iako u cjeniku Hrvatskih šuma stoji cijena od 30 kuna po kubnom metru.

ŠEF HRVATSKIH ŠUMA IVAN PAVELIĆ O BONUSU OD 2,3 MILIJUNA KUNA ODLUČNO PONOVIO: ‘Ne odričem se ničega!’

Na gubitku i Hrvatske šume i HŽ infrastruktura

No, sve je postalo zagonetnije kada je spomenuta tvrtka prodala isti taj šljunak drugoj državnoj tvrtki, HŽ Infrastrukturi, koja ga je upotrijebila prilikom gradnje pruge Dugo Selo – Križevci plativši ga četiri puta više – 60 kuna po kubiku. Budući da se radilo o otprilike 400.000 kubika šljunka, ispada da je Izgradnja Mida kupila taj šljunak od Hrvatskih šuma za šest milijuna, a prodala ga HŽ-u za 24 milijuna kuna!

Drugim riječima, Pavelić je kao tadašnji šef Hrvatskih šuma šljunak prodao za šest, iako je trebao za dvanaest milijuna kuna, da bi ga tvrtka Izgradnje Mida na kraju prodala za 18 milijuna kuna više nego što ga je kupila. Na kraju su na gubitku i Hrvatske šume i HŽ Infrastruktura.

MUĆKE U HRVATSKIM ŠUMAMA: Bivši ministar Jakovina znao je za štetne ugovore teške 400 milijuna kuna?

pruga

Pavelić: To je pogrešna interpretacija podataka

Smijenjeni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma za Jutarnji list je o ovome slučaju rekao da su pogrešno interpretirani podaci te da ničeg sumnjivog nema u slučaju prodaje šljunka iz Žljebica. On tvrdi da cijena šljunka doista jest 30 kuna po kubiku, ali isključivo za čisti šljunak bez ikakvih primjesa.

“Objašnjenje o isplativosti prodaje koje su meni dale stručne službe glasi: mi smo prodavali šljunak s primjesom zemlje, koje se sastoji od izračuna cijene za čisti šljunak od 30 kuna i cijene za zemlju od pet kuna po m3. Kada bi udio zemlje bio 50 posto, cijena po cjeniku bila bi 17,50 kuna po m3. Procjena stručnih službi je da je udio zemlje i veći od 50 posto te da bi početna cijena od 15 kn za m3 pokriva sve troškove vađenja i eksploatacije šljunka s primjesama zemlje”, kazao je Pavelić za Jutarnji list.

Isto su potvrdili i iz Hrvatskih šuma rekavši kako se radilo o šljunku najniže kvalitete, s primjesama ilovače.

OPET MILIJUNSKI IZNOSI UPRAVI HRVATSKIH ŠUMA? A, na radnicima i dalje štede, zlostavljaju ih i prijete im otkazima!

drvo
Bivši predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Ivan PavelićFoto: Damir Špehar/PIXSELL

“Ako im je šljunak s primjesama zemlje dobar…”

No, otvara se pitanje kako je tvrtka Izgradnje Mida uspjela taj šljunak najniže kvalitete, kupljen za šest milijuna kuna, na kraju prodati HŽ Infrastrukturi za 24 milijuna kuna, odnosno po cijeni od 60 kuna po kubiku. Pavelić kaže kako Uprava Hrvatskih šuma na to nije mogla utjecati i da s tom kupoprodajom nije imala veze.

“Hrvatske šume su u ovom slučaju prodavatelj i mi ne možemo nekoga ‘nagovoriti’ da kupi. HŽ infrastruktura je ta koja odlučuje želi li ili ne želi kupiti šljunak s primjesom zemlje od Hrvatskih šuma. Koliko je meni poznato, HŽ infrastruktura je raspisala natječaj za radove na gradnji pruge Dugo Selo – Križevci i ti su radovi u sebi sadržavali i dobavu i ugradnju takvog materijala. Dakle, mogući kupac je onaj tko je dobio natječaj, a ne HŽ infrastruktura. Ne znam tko je dobio natječaj, ali taj koji je dobio je u svojem natječaju stavio cijene po kojima će zaračunati troškove za šljunak. Ako šljunak s primjesama zemlje zadovoljava standarde gradnje pruge, oni vjerojatno mogu i takav šljunak ugraditi”, kazao je Pavelić koji čak tvrdi da su Hrvatske šume na tom poslu i zaradile.

HRVATSKI APSURDI: HŽ potrošio više od 200 tisuća kuna na kolodvor koji ne koristi

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr