Play ponuda

KUPILI POS-OVE STANOVE PA OSMISLILI BIZNIS: / U šest godina rentanjem zarade za još jedan. Što država planira?

Image
Foto: Igor Šoban/PIXSELL

Iako novi Zakon o društveno poticanoj stanogradnji predviđa prisilnu naplatu za vlasnike koji su iznajmili ili prodali POS-ove stanove, nisu jasni kriteriji i metode provjere,

16.9.2019.
8:54
Igor Šoban/PIXSELL
Play ponuda

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u srpnju je donijelo, a Vlada izglasala, novi Zakon o društveno poticanoj stanogradnji, kojem je cilj omogućiti "da se stane na kraj svima onima koji POS-ove stanove ne koriste za namjenu za koju su predviđeni". U prijevodu, iznajmljivanje ili prodaja POS-ovih stanova nisu dopušteni. No, usprkos tome, novinarka portala Novac.hr stupila je u kontakt s nekoliko vlasnika POS-ovih stanova u zagrebačkom Zapruđu, koji su joj kroz razgovor potvrdili kako oni nemaju problema s iznajmljivanjem i ne vide nikakav problem u tome.

Ulicom Karla Metikoša dominira pet osmerokatnih zgrada dovršenih prije tri godine u sklopu projekta društveno poticane stanogradnje (POS). Ti se stanovi prodaju ili iznajmljuju po strogoj proceduri i to ljudima koji zadovoljavaju određene kriterije. Tako se socijalno ugroženim skupinama omogućava dolazak do stana po povoljnijim uvjetima, a istodobno regulira tržišne uvjete i sprječava drastičnije divljanje cijena.

U Hrvatskoj je u posljednjih 19 godina izgrađeno 298 POS-ovih zgrada u kojima su ukupno 9363 stana, ukupna investicija u njihovu gradnju iznosila je 4,3 milijarde kuna, a građani su uzeli još dodatnih 1,1 milijardu kuna državnih subvencija. Osim u nekoliko zagrebačkih naselja, POS-ovi su stanovi izgrađeni u desetak gradova diljem zemlje. No, da bi model funkcionirao pretpostavka je da u tim stanovima žive ljudi koji su ih kupili.

Image
OVO JE POS-ov STAN KOJEG HDZ-ov NAČELNIK IZNAJMLJUJE TURISTIMA: /

On se oglasio o aferi, nažalost nije nas iznenadio

Image
OVO JE POS-ov STAN KOJEG HDZ-ov NAČELNIK IZNAJMLJUJE TURISTIMA: /

On se oglasio o aferi, nažalost nije nas iznenadio

Jednostavna računica

No, velik je broj iznajmljivača takvih stanova, koji se rukovode jednostavnom računicom, koja je prikazana primjerom iz Zapruđa. Ondje je, prema podacima Agencije za promet nekretninama, prosječna cijena za kupnju stana bila 1088 eura po kvadratu. Ondje je izgrađeno 519 stanova, a ukupna vrijednost investicije bila je 293 milijuna kuna. Uz to treba dodati i 96 milijuna kuna državnih subvencija.

Bez tih subvencija, kvadrat stana bi koštao oko 1400 eura. Dakle, za stan od 60 kvadrata, umjesto 84.000 eura, kupac POS-ovog stana platio je 65.280 eura. U jednom od oglasa za stanove u Zapruđu stoji kako je cijena mjesečnog najma 600 eura za 60 kvadrata. Što znači da će vlasnik tog POS-ovog stana uprihoditi 7200 eura. U sljedećih šest godina bi mogao zaraditi 43.000 eura, a ako se tome pridoda onih "ušteđenih" 19.000 eura, to znači da se od šestogodišnjeg iznajmljivanja POS-ovog stana, može kupiti još jedan. U slučaju dnevnog najma, zarada je veća, pa samim time se može brže doći do drugog stana za iznajmljivanje.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja objašnjavaju da će svi novi ugovori o POS-ovim stanovima sadržavati zabranu davanja u najam ili prodaju stana.

Prisilna naplata kredita

"Ako netko unatoč zakonskoj zabrani odluči prodati ili iznajmiti POS-ov stan, reagirat će Agencija za promet nekretnina, koja će o svemu obavijestiti banku u kojoj je dignut kredit za kupnju stana, a banka će morati kredit u cijelosti proglasiti dospjelim i pristupiti prisilnoj naplati. Uz to, kupac će APN-u morati isplatiti razliku između ugovorene kupoprodajne cijene i utvrđene tržišne vrijednosti nekretnine na dan sklapanja ugovora", priopćili su iz Ministarstva i dodali kako neke odredbe djeluju retrogradno, odnosno i na stanove kupljene "prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u".

No, zakon je na snazi već dva mjeseca, a iz Ministarstva tvrde kako će tek "ovih dana biti pokrenuta procedura otpreme prema zemljišno-knjižnim odjelima sudova u RH". Provjeravat će pojedine slučajeve, a ako utvrde nepravilnosti, kažnjavat će vlasnike. No, nije baš jasno kako, kada i po kojim kriterijima će se ti "slučajevi" provjeravati.

Niti u APN-u nisu bili raspoloženi odgovoriti na to pitanje, pa je neizvjesno hoće li POS u budućnosti služiti svojoj svrsi ili će ostati prilika za brzu i obilnu zaradu.

Play ponuda
Play ponuda