Roba pred istekom roka

KUPACA JE SVE VIŠE: U diskontima hrana jeftinija od 30 do 90 posto

U Europi se na godinu baci oko 180 kg hrane po stanovniku, a u Hrvatskoj 90 kilograma. Uništavanje i bacanje hrane najskuplja je opcija. No, zato trgovci i proizvođači, osim što odnedavno mogu donirati hranu bez PDV-a , otvaraju i diskontne trgovine u kojima po povoljnijoj cijeni prodaju robu kojoj uskoro istječe rok uporabe.

Za 20 kuna može se kupiti 20 jogurta. Kupujući jedino tako povoljno gospođa Milena može prehraniti svoju veliku obitelji.

“Davno bih umrla da pazim na rokove, ja sve kupujem na akciji”, dodaje.

Do 50 posto su jeftiniji mliječni proizvodi prodaju se u diskontu jer im uskoro istječe rok trajanja. Što je rok bliže, cijena je niža. Proizvodi su posebno obilježeni, a prodavačice uz to naglase i do kad je rok uporabe, javlja HRT.

Kupaca je sve više, niža cijena za njih je povoljna, ali još je bolje trgovcima i proizvođače jer još i zarade na robi koju bi uskoro morali uništiti.

“Dnevno imamo oko 600 kupaca, što je duplo više od onog što smo imali lani”, kažu u diskontu mliječnih proizvoda.

U diskontu mješovite robe objašnjavaju da se cijene mijenjaju svakodnevno na niže, te da su dan -dva pred istek niže i do 90 posto.

Za zdravlje ne treba strahovati

Iako se čini da u ovoj situaciji svi dobivaju, mnogi su kupci sumnjičavi i ne biraju proizvode kojima uskoro istječe rok uporabe. Ne treba strahovati za zdravlje, kažu nutricionisti, jer svi proizvodi prolaze proces konzerviranja.

Diskonti se najčešće otvaraju na tržnicama ili uz pogone proizvođača. Bit će ih sve više jer mnogi kupci zbog financijskih prilika ne mogu birati. Procjenjuje se da svaka peta osoba u Hrvatskoj ne može podmiriti osnovne životne troškove, javlja HRT.

HRANA SE VIŠE NEĆE BACATI: Napokon napisan Pravilnik o doniranju

NIŽA NEGO RANIJE: Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj iznosi gotovo 20 posto

IZMJENE PRAVILNIKA: Od idućeg tjedna donirana hrana bit će oslobođena PDV-a

 

 

Povratak na Net.hr