'OVO JE FENOMEN'

KUK O MISTERIJU U HRVATSKOJ KOJI NIJE POZNAT NI SEIZMOLOZIMA: ‘Ne postoje nikakvi pisani tragovi, za nas je ovo nešto novo’

Najveća urušna vrtača na Baniji ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara

Seizmolog Krešimir Kuk sinoć je u emisiji “Otvoreno” rekao kako potresi na Baniji još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Rekao je i kako stanovništvo na Baniji osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru.

Kuk je istaknuo kako će seizmolozima novi uređaji koje su dobili od Vlade pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

“Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji”, rekao je.

‘TLO JE POČELO TONUTI, KUĆE SE ODVAJAJU!’: Otvaraju se rupe u tlu na Baniji, razmišlja se čak i evakuaciji stanovnika

Nešto novo za seizmologe

Kuk je rekao kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

“Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo”, naglasio je.

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

“Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe”, rekao je.

OPASNE RUPE NA BANIJI SVE OZBILJNIJE PRIJETE KUĆAMA, SAD IH JE VEĆ VIŠE OD 70: Priča se o evakuaciji mještana, ugrožen je i vodovod

Dodao je kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara. Tomljenović je kazao kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne.

Takvih pojava je bilo i prije potresa

Rekao je da na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije potresa.

“Potresna trešnja je samo ubrzala proces koji se tako ionako zbiva, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan”, naglasio je Tomljenović.

Prof. dr. sc. Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazao je kako je s potresom došao poremećaj stijena, te da je broj vrtača koje su se pojavile velik. Šumanovac je naglasio da ima vrtača od jednog metra pa sve do najveće koja ima 30 metara promjera.

ŠTO SE DOGAĐA? Nakon potresa stalno ‘niču’ divovske rupe, duboke i do 12 metara: ‘Vidjela sam trenutak kad se stvorila, u par sati se užasno proširila’

Povratak na Net.hr