banner

ODLAZE S GORKIM OKUSOM

KUHARI VOLONTERI NAPUSTILI BANIJU: Pleter preuzeo, poznata je i cijena jednog njihovog obroka; Evo što na sve kažu volonteri

Ugostitelji volonteri koji su protekla dva tjedna na području Banija pripremili više od 150 tisuća obroka za stanovništvo pogođeno potresom danas su skuhali posljednji ručak i povlače se, njihov posao u potpunosti je preuzela državna tvrtka Pleter

Ugostitelji volonteri povlače se s Banije, gdje su u protekla dva tjedna pripremili više od 150 tisuća obroka za stanovništvo pogođeno potresom. U Petrinji su danas skuhali posljednji ručak, a njihov posao u potpunosti je preuzela državna tvrtka Pleter. No, premda ugostitelji napuštaju područje Banije, poručili su da tu nije kraj njihovog pomaganja.

ŠIRI SE FOTOGRAFIJA PLETEROVIH OBROKA: ‘Podijelili su varivo s mesom iz konzerve i grah zagorenog okusa’

‘Nismo radili kalkulacije, nismo se štedjeli’

RTL doznaje kako je cijena Pleterovog jednog obroka 23 kune s PDV-om.

“Mi nismo radili kalkulacije, mi se nismo štedjeli. To je državna firma, da je cijena i 50 kuna, opet je državna”, kazao je za RTL Marino Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja. Medak je rekao da usporedbe sa Pleterom nisu potrebne te da je najbitnije u svemu da oni koji trebaju biti nahranjeni to i budu.

Dodao je da je na terenu svaki dan bilo oko 150 kuhara. “Skuhali smo oko 130 tona hrane u ovom periodu. Mi ne radimo pa smo mogli u tom kapacitetu pomoći. Pomagat ćemo mi i dalje, dolazit ćemo vikendom. Ovo je pokazalo koliko je hrvatsko srce veliko”, rekao je na kraju Medak.

Njegovo mišljenje dijeli i Mario Mihelj, također iz Nacionalne udruge ugostitelja, koji je u Dnevniku N1 televizije rekao da su se svi jako trudili te se nada da će Pleter nastaviti njihovim stopama. “Odlazimo s malim gorkim okusom koji kratko traje – ovdje smo bili punog srca za ljude iz Petrinje i okolice, i bit ćemo koliko god bude trebalo. S hranom koja nam je ostala nastavit ćemo kuhati u dnevnim akcijama u Zagrebu, pa ćemo hranu donositi, dok ne potrošimo sve sirovine. Svaki će dolazak biti unaprijed najavljen”, rekao je.

‘Najveća zahvalnost je da su ljudi bili sretni’

Od Vlade su možda očekivali veću zahvalnost, no kažu da im ona, naposlijetku, nije potrebna.

“Najveća zahvalnost je ta da su ljudi bili sretni i dolazili kod nas. Zahvaljivali su nam se, a i mi smo došli ovdje pomoći im. Mi smo hranu davali tako da se ljudi najedu, znamo što je normativ da se ljudi u ovakvim uvjetima najedu, što im je bilo potrebno. Kada je vani zima, ljudima treba energija”, rekao je Mihelj na optužbe iz vladinih krugova kako su kuhali previše hrane.

Smatra kako je Pleter projicirao razmišljanje da se nisu mogli postaviti zbog kuhara volontera. “Na tu stranu ne treba gledati. Oni su sustav koji je trebao doći, te da mi njima pomognemo. Zašto nisu došli sve vrijeme koje su trebali…”, ostao je nedorečen Mihelj. Također, dodao je da je većina hrane koju su pripremali stigla od privatnih ljudi, udruga i partnera.

“Bilo bi logično da su angažirali ugostitelje iz ove regije koji su zatvoreni i bez posla. Mislim da ih ima i da su mogli na taj način pridonijeti”, rekao je Mihelj. Kazao je kako i uvjeti rada doista nisu bili ugodni. Kuhali su na hladnoći, bez ikakvih uvjeta; na cesti bez struje, vode i plina. No, za kraj je dodao kako će uvijek biti tu za sve građane kojima će trebati pomoć.

ŠEF DRŽAVNE TVRTKE KOJA JE PREUZELA KUHANJE ZA BANIJU PRED KAMERAMA: RTL-ov reporter ga pitao – zašto su dva tjedna kuhali volonteri?

PLETER NAJAVIO CIJENU OBROKA OD 20-30 KUNA, A UGOSTITELJI TVRDE: ‘Mi takav grah prodajemo za 18’

Povratak na Net.hr