PRIZNANJE NOMA

KUHAR S BANIJE PROGLAŠEN HEROJEM; Gostit će se u najboljem svjetskom restoranu: ‘Više bih ja volio tamo odraditi jednu smjenu…’

Najbolji restoran na svijetu, danska “Noma”, herojem je proglasila Bojana Kljajića koji je zajedno s tristotinjak kolega iz cijele zemlje kuhao stradalima na Baniji, a sada je bez posla

Kako to u nas biva, heroji se brzo zaborave, no u inozemstvu se dobar glas daleko čuje. Tako je jedan od najboljih restorana na svijetu, “Noma” iz Danske, herojima proglasio hrvatske kuhare iz inicijative “Chef kuha doma”, koji su nakon potresa na Baniji među prvima došli i više od dva tjedna svakodnevno pripremali tople obroke za stradale.

Dok se život na Baniju koliko-toliko vraća, života u većini kuhinja restorana – nema. Pandemija i zatvaranje su mnogima uništili posao. No, 31-godišnji kuhar iz Slavonskog Broda, Bojan Kljajić, osim titule heroja, dobio je mogućnost biti gostom u najboljem svjetskom restoranu kojeg vodi njegov kolega, najbolji kuhar na svijetu, Rene Redžepi.

“Više bih ja volio tamo odraditi jednu smjenu da vidim kako to funkcionira, uvjeren sam da ćemo se kvalitetno najesti. Neću to nikad zaboraviti kao ni ovo na Banovini”, rekao je Kljajić za RTL.

CHEFOVI S BANIJE TEK SU SAD SKUPILI DOJMOVE I ISPRIČALI KAKVA JE TO BILA GERILA: ‘Plinske boce smo grijali kaloriferima’

Nezaboravna Banija

A Banija će mnogima ostati nezaboravna u negativnom kontekstu; po improviziranim kuhinjama u šatorima, stalnim potresima i velikoj tuzi. “Bilo je dana kada su se tresli tanjuri, pa odeš konačno spavati pa se trese krevet. Nije bilo jednostavno, ali svi smo imali isti motiv – pomoći ljudima”, govori Kljaić.

Priznanje “Nome” ide u čast svih 300 kuhara koji su na Baniji tijekom prva dva tjedna ove godine pripremili više od 15.000 obroka. Među njima je bila i ekipa iz Dubrovnika.

“Najviše što ćemo pamtiti tu jednu organizaciju i zajedništvo te jednu pozitivnu energiju da se pomogne tim ljudima”, kaže Ivan Matović, chef iz Dubrovnika, a njegov kolega i sumještanin Saša Računica dodaje: “Malo su se dojmovi slegli, onda je izašla ta vijest da je naš kolega dobio nagradu “Noma” i to je odlična vijest. I opet bi sve isto napravili, jednom volonter, uvijek volonter.”

Gdje ste? ‘Niđe’

Napravili su čudo i sredinom siječnja otišli iz Petrinje, ali se na posao nisu vratili, jer na jugu još uvijek sve stoji. Na pitanje gdje su i čime se bave, Matović odgovara: “Niđe. Evo, danas smo tu u Dubrovniku, čekamo da starta sezona i to je manje više to. Sigurno da je teško i uopće ne znamo oće li išta biti od ove sezone i hoće li išta pokrenuti.” Računica dodaje da trenutno radi na edukaciji u jednom hotelu.

Bolje je sreće bio koordinator zagrebačke ekipe, Mario Mihelj, koji se s Banije vratio u svoju kuhinju. “Naravno da je to priznanje za sve nas kada se u svijetu kroz jedan od najboljih restorana da priznanje. To je velika čast”, rekao je Mihelj.

Oni su pomagali kad je trebalo, a sada je pomoć potrebna njima jer je u ugostiteljstvu Prema podacima Nacionalne udruge ugostitelja u toj je branši 11 tisuća radnih mjesta manje. Od početka pandemije brojni su se kuhari i konobari prekvalificirani za građevinare, a još uvijek je zatvoreno 1100 ugostiteljskih objekata. Tako je pomoć sada potrebna onima koji su pomagali.

“Terase su otvorene, vrijeme nas malo služi, malo nas ne služi. U Zagrebu se još nešto događa, ali na obali kolege jako teško stoje. Čekamo da nas puste da radimo”, govori Mihelj.

Ni, heroj Bojan ne radi. Sredinom svibnja trebao bi otići u Austriju na sezonu. No, prije toga će posjetiti “Nomu”. Ako bude trebao nešto i skuhati, Dancima će pripremiti čobanac.

Povratak na Net.hr